ГоловнаСуспільствоЖиття

Сьогодні у Києві не буде ніяких кордонів і люди зможуть вільно мітингувати на вулиці Банковій, – Геращенко

Правоохоронці проводитимуть заходи громадської безпеки.

Сьогодні у Києві не буде ніяких кордонів і люди зможуть вільно мітингувати на вулиці Банковій, –  Геращенко
Антон Геращенко
Фото: mvs.gov.ua

Сьогодні, 27 лютого у Києві не буде ніяких кордонів і громадяни зможуть вільно, мирно, без зброї, мітингувати на вулиці Банковій.

Про це заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко заявив в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера”, повідомила пресслужба МВС.

Геращенко закликав організаторів та учасників акції не проявляти жодного насилля.

“Правоохоронцями проводитимуться заходи громадської безпеки, які будуть необхідні для того, щоб акція була мирна. Але, якщо деякі люди будуть закликати до насильства, то ми будемо ці дії фіксувати та притягати до відповідальності у випадку настання наслідків”, – зазначив він.

Заступник міністра наголосив, що Конституція України гарантує кожному громадянину право на мирний мітинг.

Нагадаємо, сьогодні, 27 лютого о 12:00 під Офісом президента має розпочатися мітинг на підтримку активіста Сергія Стерненка, якого засудили до семи років і трьох місяців позбавлення волі у справі про викрадення людини. Це вже друга акція під офісом Володимира Зеленського – перша пройшла у день ухвалення вироку.

Стерненко вважає справу політично вмотивованою. Активіста визнали винним за усіма статтями. Це незаконне зберігання зброї, викрадення людини (звільнили від покарання через строки давності) та напад з метою заволодіння чужим майном. Аналогічний вирок у цій справі отримав і соратник Стерненка, Руслан Демчук. 

Мова йде про справу щодо викрадення Сергія Щербича, який у 2015 році став місцевим депутатом від проросійської партії "Родіна". Щербича викрали та катували, вимагаючи від нього відмовитися від ще неотриманого депутатського мандату. Постраждалий написав заяву проти Стерненка, після чого активіста, який на той час очолював одеський "Правий сектор", заарештували. Через декілька днів Апеляційний суд випустив Стерненка під заставу. Розслідування тяглося аж до нині. 

Під час акції під ОПУ в день вироку відбулися сутички між протестувальниками і правоохоронцями. Кілька поліцейських отримали опіки очей, їм надають необхідну допомогу. Також від сльозогінного газу постраждали деякі протестувальники. 

На тлі суспільного резонансу через вирок прокурор Одеської області Сергій Костенко дав брифінг щодо справи проти Стерненка. Він заявив, що сукупність доказів дозволила прокуратурі займати позицію щодо наявності злочину та причетності до нього Стерненка і Демчука.

"Цими доказами є протокол огляду з місця події, слідчого експеременту, є трафіки телефонних з'єднань, які підтверджують спілкування і переміщення осіб, що фігурують у провадженні, покази потерпілих", - перерахував Костенко. 

Він також зазначив, що, на думку прокуратури, метою злочину була не матеріальна вигода (потерпілий стверджував, що у нього забрали 300 гривень), а "намагання примусити його до припинення громадської діяльності та складання депутатських повноважень". 

Адвокати Стерненка повідомляли, що вимагають його переведення з Одеського СІЗО до Київського, адже там йому може загрожувати небезпека. Костенко сказав, що це питання розглядається. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram