ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У МОЗ фіксують випадки повторних заражень коронавірусом

Повторні випадки зараження найчастіше трапляються у пацієнтів, які попередньо перехворіли 3-5 місяців тому. 

У МОЗ фіксують випадки повторних заражень коронавірусом
Фото: EPA/UPG

Міністерство охорони здоров'я України фіксує випадки повторного зараження коронавірусом.

Про це заявив на брифінгу глава МОЗ Максим Степанов.

"У нас весь облік хворих на COVID-19 ведеться в електронній інтегрованій системі епідеміологічного нагляду. Це система, яку ми розгорнули в країні, і всі хворі фіксуються нею. Зокрема, люди, які захворіли другий раз, теж заносяться до цієї системи. Незалежно від того, чим вони займаються – медичний працівник чи не медичний, в цьому немає жодних преференцій. Ми почали фіксувати хворих, які другий раз хворіють на COVID-19, в Чернівецькій області, Кіровоградській області та інших", - сказав міністр.

За його словами, повторні випадки зараження трапляються у пацієнтів, які попередньо перехворіли 3-5 місяців тому. 

"Зокрема це люди, які вперше перехворіли від 3 до 5 місяців тому, а зраз захворіли повторно... Титр антитіл після хвороби знижується, як тільки він знижується, то людина знову може захворіти", - додав Степанов.

Нагадаємо, доктор медичних наук, професор і завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології НАН України Віктор Досенко в інтерв’ю LB.ua розповідав, що повторні зараження коронавірусом трапляються, але є рідкістю.

"Я, разом з імунологами, схильний пояснювати повторні зараження, які ми нібито бачимо, неточністю діагностики, тобто хибно-позитивними результатами. Навіть у найкращій лабораторії є частина помилкових результатів - особливо коли лабораторія робить тисячу тестів щодня. Також є мізерна кількість хворих, у яких через певні обставини не сформувався імунітет. Вони можуть повторно захворіти під час однієї епідемії. Але це рідкісні явища", - заявив Віктор Досенко. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram