ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд у Ростові-на-Дону почав розгляд алуштинської справи Хізб ут-Тахрір

Обвинувачені вважають, що їх судять тільки через політичну позицію і віру.

Суд у Ростові-на-Дону почав розгляд алуштинської справи Хізб ут-Тахрір
Ленур Халилов
Фото: Крымская солидарность

У Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону відбулося перше засідання з розгляду по суті так званої алуштинської справи Хізб ут-Тахрір. Про це в коментарі кореспонденту LB.ua розповів адвокат Айдер Азаматов.

Через режим самоізоляції, чинний на території РФ і анексованого Криму, сторона захисту брала участь у засіданні по відеоконференцзв'язку з підконтрольного РФ Кримського гарнізонного військового суду.

"Сторона звинувачення коротко зачитувала обвинувальний висновок, весь його обсяг – два томи. З обвинувального висновку випливає, що наші підзахисні нібито брали участь у діяльності забороненої на території РФ організації", – розповів Айдер Азаматов.

Фігуранти справи назвали кримінальне переслідування відносно себе – політично-вмотивованим.

"Також наші підзахисні висловили своє ставлення до обвинувального висновку. Усі вони відзначили, що вважають справу стосовно них сфабрикованою й політично-вмотивованою. Також хлопці висловилися про те, що вважають, що їх судять тільки через позицію і віру", – додав адвокат.

Крім того, Айдер Азаматов зазначив, що суд під час засідання порушив права обвинувачених:

"Сьогодні в ході засідання суд у черговий раз порушив права наших підзахисних, відмовивши у виклику перекладача на засідання. Оскільки наші підзахисні кримські татари – у ході засідання вони говорили кримськотатарською мовою, і коли ми клопотали про виклик перекладача в засідання – суд нам у цьому відмовив, пославшись на те, що нібито у військових судах засідання проходять російською мовою, хоча в КПК прописано, що обвинувачені можуть брати участь у суді на своїй рідній мові, за участю перекладача. На попередньому судовому засіданні була така ж ситуація, ми оскаржили відмову в апеляційному суді, і зараз ми теж будемо подавати скаргу на дії судді".

У наступному судовому засіданні, яке призначили на початок червня, суд розпочне допит оперативного співробітника ФСБ Олександра Компанійцева, рапорт якого став підставою для порушення кримінальної справи.

Нагадаємо, чотирьох кримських татар - Ленура Халілова, Руслана Нагаєва, Руслана Месутова й Ельдара Кантімірова - підконтрольні РФ силовики затримали під час обшуків 10 червня 2019 року, що пройшли в Алушті і її околицях. Російське ФСБ звинуватило їх в організації та участі в діяльності терористичної організації за статтями 205.5 ч.1 і 205.5 ч.2 КК РФ. Пізніше всім затриманим інкримінували звинувачення за статтею ч.1 ст. 30 і статті 278 КК РФ (Приготування до насильницького захоплення влади). 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram