ГоловнаСуспільствоЖиття

Окупанти в Криму порушили справу проти Джемілєва за трьома статтями

Проти нього використовують матеріали української справи його сина Хайсера.

Окупанти в Криму порушили справу проти Джемілєва за трьома статтями
Мустафа Джемилев
Фото: Сергей Нужненко

У анексованому Криму російські слідчі висунули звинувачення лідерові кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву за трьома статтями.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов, передають "Крим.Реалії".

За його совами, проти Джемілєва зараз використовують матеріали української справи його сина Хайсера.

Полозов уточнив, що Мустафу Джемілєва звинувачують за ч.3 ст. 322 КК РФ (незаконний перетин державного кордону Росії), за ч.1 ст. 222 (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів) і за ч. 1 ст 224 (недбале зберігання вогнепальної зброї, яка створила умови для його використання іншою особою, якщо це спричинило смерть людини або інші тяжкі наслідки).

Перша стаття стосується подій 3 травня 2014 року, коли Мустафа Джемілєв намагався потрапити в анексований Крим через російський пункт пропуску "Армянськ" на адмінкордоні з Херсонською областю. Тоді його не пропустили і він мусив повернутися в Київ.

"Що стосується другої і третьої статей, за версією Слідкому, вони стосуються справи сина Мустафи Джемілєва Хайсера, який у травні 2013 року у дворі свого будинку в Бахчисараї, випадково вистріливши з батьківської рушниці, вбив знайомого сім'ї. Спочатку суд у цій справі проходив на території України, але після окупації Криму його перенесли в Краснодар. Ці статті зараз інкримінують безпосередньо його батькові. Коли я почав вивчати документи, з'ясувалося, що частина з них - українською мовою. Тобто це документація, яка зберігалася в архівах ще до окупації півострова, і зараз співробітники російського Слідчого комітету використовують її в ініціюванні нових кримінальних справ", - розповів Полозов.

Нагадаємо, в травні 2013 року Хайсер Джемілєв у дворі власного будинку в Бахчисараї застрелив з рушниці друга сім'ї Февзі Едемова. Спочатку прокуратура Криму звинувачувала його в умисному вбивстві, але потім змінила статтю на умисне вбивство за обтяжливих обставин. Захист обвинувачуваного наполягав, що постріл був зроблений через необережність. Джемілєв-молодший пройшов судово-психіатричну експертизу і був визнаний психічно здоровим.

Протягом другої половини 2013 року і перших двох місяців 2014-го справу Джемілєва розглядали в Бахчисарайському районному суді. Однак після анексії Криму Росією її повернули у сформовану окупантами прокуратуру Криму. У той самий час Апеляційний суд Києва постановив, що син Джемілєва скоїв убивство з необережності і тому повинен бути звільнений.

У липні 2014 року Європейський суд з прав людини зобов'язав Росію звільнити Джемілєва-молодшого з-під варти, але влада РФ проігнорували це рішення. У вересні 2014 року Хайсера Джемілєва етапували в Краснодарський край.

У червні 2015 року Краснодарський крайовий суд РФ визнав Хайсера Джемілєва винним у заподіянні смерті з необережності і засудив його до 5 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму. У вересні 2015 Верховний суд РФ пом'якшив покарання з 5 до 3,5 років.

25 листопада термін ув'язнення Хайсера Джемілєва минув, і він вийшов з-під варти. 26 листопада він повернувся в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram