ГоловнаСуспільствоЖиття

Російський суд продовжив арешт вісьмом кримським татарам, обвинуваченим у справі Хізб ут-Тахрір

При цьому засідання перенесли на 13 травня через епідемію коронавірусу.

Російський суд продовжив арешт вісьмом кримським татарам, обвинуваченим у справі Хізб ут-Тахрір
Фото: graty.me

Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону продовжив арешт вісьмом кримським татарам, обвинуваченим у справі "Другої бахчисарайської групи Хізб ут-Тахрір", на три місяці, до 13 серпня. Крім того, суд відклав розгляд справи до 13 травня у зв'язку з пандемією коронавірусу.

Про це повідомляють "Ґрати" з посиланням на адвокатку Лілю Гемеджі, яка брала участь у засіданні.

На засіданні захист і підсудні попросили зробити перерву в слуханнях на невизначений термін через епідемію. У відповідь суддя Різван Зубаїров запропонував розглянути продовження арешту, хоча в лютому його продовжили до 13 травня. Прокурор Євген Колпіков попросив залишити підсудних у СІЗО ще на три місяці. "Причини, через які підсудні тримаються під вартою, не змінилися", - мотивував він своє клопотання.

"Моя позиція і позиція мого підзахисного Марлена Асанова незмінні протягом двох років - немає жодної підстави перебування його під вартою. Тим паче, зараз з'явилася причина у вигляді пандемії коронавірусної інфекції, яка змушує клопотати про будь-який інший запобіжний захід, не пов'язаний з перебуванням в СІЗО , де немає жодних умов для дотримання карантину і безпеки для наших підзахисних", - зазначив адвокат Еміль Курбедінов.

Його підтримали всі захисники кримчан. Адвокат Едем Семедляєв зазначив, що СІЗО Ростова, де утримують обвинувачених, закрито на карантин, тому адвокати не можуть побачитися зі своїми підзахисними, щоб узгодити позиції і підготуватися до засідань.

"Ми, по суті, продовжуючи термін перебування під вартою, створюємо необґрунтований ризик для здоров'я та життя наших підзахисних", - резюмував адвокат Назім Шейхмамбетов.

Самі підсудні також просили суд відпустити їх із СІЗО, зазначаючи, що в ізоляторі немає жодних заходів захисту від вірусу, а в суд їх доставили, не забезпечивши навіть медичними масками.

Нагадаємо, 11 жовтня 2017 року підконтрольна РФ ФСБ у Криму провела обшуки і заарештувала шістьох кримських татар. На думку російської ФСБ, Салієв Сейран, Асанов Марлен, Ібрагімов Тимур, Зекер'яєв Сервер, Бєлялов Мемет, Аметов Ернес були членами організації "Хізб ут-Тахрір", забороненої в Росії, але легальної в Україні. 21 травня 2018 року за схожими звинуваченнями були заарештовані ще двоє кримських татар - координатор правозахисної ініціативи Сервер Мустафаєв і громадський діяч Едем Смаїлов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram