ГоловнаПолітика

Син Джемілєва прибув в Україну після ув'язнення в російській тюрмі

Термін ув'язнення Хайсера Джемілєва закінчився.

Фото: facebook.com/nikolay.polozov

Син депутата Верховної Ради Мустафи Джемілєва Хайсер повернувся в Україну після виходу з-під варти в Росії.

Про це у фейсбуці написав адвокат Хайсера Джемілєва Микола Полозов. Він оприлюднив спільне фото зі своїм ув'язненим і генконсулом України в Ростові-на-Дону Віталієм Москаленком, повідомивши, що воно зняте на території України.

"Ми з Хайсером перетнули кордон України. З міркувань безпеки, під час переміщення по РФ був не на зв'язку. Приношу вибачення всім, хто не зміг отримати оперативний коментар. Важливо те, що четвертий заручник Кремля цілим і неушкодженим доставлений додому. Окремо хочу подякувати консулам України за допомогу і підтримку", - зазначив Полозов.

Нагадаємо, у травні 2013 року Хайсер Джемілєв у дворі власного будинку в Бахчисараї застрелив з рушниці друга сім'ї Февзі Едемова. Сина лідера кримських татар Мустафи Джемілєва взяли під варту.

Спочатку прокуратура Криму звинувачувала його в умисному вбивстві, але потім змінила статтю на умисне вбивство при обтяжувальних обставинах. Захист обвинувачуваного наполягав, що постріл був зроблений з необережності. Джемілєв-молодший пройшов судово-психіатричну експертизу і був визнаний психічно здоровим.

Протягом другої половини 2013 року та перших двох місяців 2014-го справу Джемілєва розглядав Бахчисарайський районний суд. Однак після анексії Криму Росією його повернули в сформовану окупантами прокуратуру Криму. У той же час Апеляційний суд Києва постановив, що син Джемілєва скоїв вбивство з необережності, і тому має бути звільнений.

У липні 2014 року Європейський суд з прав людини зобов'язав Росію звільнити Джемілєва-молодшого з-під варти. Проте влада Російської Федерації проігнорували це рішення. У вересні 2014 року Хайсера Джемілєва етапували в Краснодарський край.

У червні 2015 року Краснодарський крайовий суд РФ визнав Хайсера Джемілєва винним у заподіянні смерті з необережності і засудив його до 5 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму. У вересні 2015 року Верховний суд РФ пом'якшив покарання з 5 до 3,5 років. У листопаді 2015 року Хайсер Джемілєв був етапований в астраханську виправну колонію №10 для відбування покарання. У січні 2016 року РФ відмовила в екстрадиції Хайсера Джемілєва в Україну.

Батько Хайсера Мустафа Джемілєв заявляв, що Росія, посадивши у в'язницю сина, мстить йому за проукраїнську позицію.

25 листопада термін ув'язнення Хайсера Джемілєва минув, і він вийшов з-під варти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram