ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ передчасно оголосило про одужання нових пацієнтів з COVID-19 (виправлено)

Кількість тих, хто одужав, залишається меншою, ніж кількість померлих.

МОЗ передчасно оголосило про одужання нових пацієнтів з COVID-19 (виправлено)
Фото: Lb.ua

Міністерство охорони здоров'я передчасно заявило про одужання семи осіб від коронавірусної хвороби COVID-19.

На сайті Центру громадського здоров'я і в його розсилці вдень 22 березня з'явилося повідомлення про те, що кількість пацієнтів, які вилікувалися від хвороби, в Україні досягла восьми осіб.

Однак через деякий час пресслужба МОЗ це спростувала. Як виявилося, у 8 осіб була підозра на COVID-19, яку зняли за результатами повторних тестів. Тобто про ніяке одужання не йдеться.

Голова департаменту комунікацій Чернівецької ОДА Вікторія Гатрич у коментарі "Суспільному" підтвердила, що в Чернівецькій області видужав поки що тільки один пацієнт.

Так, із 47 виявлених в Україні випадків хвороби три (6,4%) призвели до летального результату, а одна людина (2,1%) одужала.

Географія хвороби в Україні має такий вигляд:

  • Чернівецька область - 25 випадків (1 летальний, 1 одужав)
  • Житомирська область - 2 випадки (1 летальний)
  • Київська область - 4 випадки
  • Донецька область - 1 випадок
  • Дніпропетровська область - 2 випадки
  • Івано-Франківська область - 2 випадки (1 летальний)
  • Львівська область - 1 випадок
  • Тернопільська область - 1 випадок
  • Київ - 9 випадків.

ЦГЗ зазначив, що більшість людей переносить коронавірусну хворобу, як звичайну ГРВІ, якою, власне, вона і є. Тільки спричиняє її невідомий раніше збудник.

Щотижня в Україні реєструється понад 200 тис. випадків ГРВІ та грипу. Тому, якщо людина відчуває симптоми респіраторної інфекції, ймовірність того, що це звичайна ГРВІ, значно вища.

Нова коронавірусна інфекція COVID-19 і грип мають схожу клінічну картину. В обох випадках розвивається респіраторне захворювання, яке може мати як легкий перебіг, так і важку форму і навіть призвести до смерті.

Новий коронавірус SARS-CoV-2 і віруси грипу передаються крапельним шляхом. Тому запобігти поширенню інфекції допоможуть такі заходи, як гігієна рук і дотримання етикету кашлю: руки треба мити з милом, часто і ретельно, а кашляти і чхати - в згин ліктя або в одноразову серветку, яку потрібно негайно викинути в закритий смітник.

Нагадаємо, що перший випадок одужання від коронавірусної хвороби в Україні зафіксували 20 березня. Це був 39-річний чоловік у Чернівцях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram