ГоловнаСуспільствоВійна

Бойовика "ДНР" "Чорного Леніна" затримали в Архангельську за запитом України

Він був учасником Антимайдану і допомагав "зеленим чоловічкам" під час окупації Криму.

Айо Бенес
Фото: facebook.com/novostipbk
Айо Бенес
В Архангельській області (Росія) затримали бойовика"ДНР" Бенеса Айо, відомого також під прізвиськом "Чорний Ленін". Про це пише російське інформаційне агентство Regnum з посиланням на члена КПРФ Дмитра Сараєва.

Бенес Айо є уродженцем Латвії, навчався у Великобританії, кілька останніх років воює на боці терористів на Донбасі.

Сараєв повідомив, що бойовика затримали близько 19:30 у селі Яренськ. Він приїхав туди, "щоб підтримати противників будівництва сміттєвого полігону в селищі Шіес, куди повинні звозити тверді побутові відходи з Москви".

"Він росіянин, незважаючи на те, що чорношкірий. У Прибалтиці його оголошено в розшук. Зараз воює в ДНР. Є членом комуністичної партії "ДНР". Його затримала поліція в Архангельській області на запит України. Йому загрожує видача Україні", - заявив Сараєв.

Нагадаємо, в 2014 році британські ЗМІ повідомили, що серед бойовиків на сході України був британський латиш Айо Бенес, комуніст і представник Націонал-більшовицької партії Росії.

Бенес довго жив у Лондоні, навчався в університеті Біркбек, працював на реконструкції терміналу в аеропорту "Хітроу". Під час Революції гідності він був помічений у Києві серед учасників Антимайдану. 

Фото: facebook.com/beness.aijo

У березні 2014 року під час кримських подій він приїхав на півострів для допомоги "зеленим чоловічкам". У травні його затримали на українському кордоні і видворили з країни до Великобританії.

"Я був частиною сил самооборони в Криму. У мене була військова форма і зброя. Але я жодного разу не стріляв і нікому не заподіяв шкоди. Я ніколи нікого не вбивав, я просто стояв на нічних чергуваннях біля військових об'єктів, моїм завданням було охороняти порядок", - розповідав Бенес журналістам.

Незабаром після депортації він повернувся, але вже на Донбас, де приєднався до бойовиків. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram