ГоловнаСуспільствоПодії

У Луганській області провели 23 обшуки у справі про підкуп виборців

Підрядники кандидатів у нардепи підкуповували виборців за 100 гривень.

У Луганській області провели 23 обшуки у справі про підкуп виборців
Архивное фото
Фото: npu.gov.ua

У Луганській області провели 23 обшуки у справі про підкуп виборців на виборах у Верховну Раду. Про це повідомив пресцентр Офісу генпрокурора.

"Слідчі дії пройшли в осіб, які, ймовірно, брали участь у поширенні і передачі грошових коштів виборцям за голосування за одного з кандидатів у народні депутати", - сказано в повідомленні.

Обшуки проходили 18 січня.

За даними слідства, у той час існувала розгалужена злочинна схема підкупу виборців. Ймовірно, що особи, наближені до одного з кандидатів у нардепи, як регіональні представники благодійної організації передавали гроші розповсюджувачам.

Розповсюджувачі безпосередньо підкуповували виборців, даючи їм близько 100 грн за голосування на користь одного з кандидатів у народні депутати.

Під час проведення обшуків знайдено та вилучено чорнові записи, списки осіб, причетних до злочинної схеми, агітаційну літературу і комп'ютерну техніку.

Зараз у кримінальному провадженні призначено проведення експертиз. Дається оцінка діям вказаних осіб і вирішується питання про наявність ознак організованої злочинної групи.

Нагадаємо, в липні 2019 року Комітет виборців України заявляв, що підкуп виборців був ключовою проблемою на позачергових виборах Верховної Ради.

"Ми бачили на українських виборах розквіт усіх технологій - масове засипання шкіл і дитячих садів солодощами, ми бачили технології непрямого підкупу у вигляді продовольчих наборів, у вигляді надання безкоштовних туристичних послуг, використання псевдодоброчинності у вигляді встановлення дитячих спортивних майданчиків. Я думаю, що ще один виборчий цикл - і в Україні не залишиться жодного села без дитячого спортивного майданчика", - зазначав тоді гендиректор КВУ Олексій Кошель.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram