ГоловнаСуспільствоЖиття

ФСБ затримала і вивезла до Москви кримчанина, звинувативши його в шпигунстві для СБУ

У Росії йому загрожує до 20 років в'язниці.

ФСБ затримала і вивезла до Москви кримчанина, звинувативши його в шпигунстві для СБУ
Фото: Depositphotos\jinga80

Російські силові структури затримали й етапували в московський ізолятор "Лефортово" жителя анексованого Криму Івана Яцкіна, якого звинувачують у зраді.

Про це в понеділок, 20 січня, повідомляють "Ґрати".

Адвокат Яцкіна Микола Полозов розповів, що "ФСБ здійснила спецоперацію з його затримання в режимі суворої секретності", тож про долю Яцкіна стало відомо тільки зараз - затримали його ще в жовтні 2019 року.

За версією слідства, Яцкін нібито збирав для СБУ дані про співробітників МВС Росії в Криму, які потім передав українським спецслужбам за грошову винагороду. За цим звинуваченням у РФ йому загрожує до 20 років позбавлення волі.

"Ми всі прекрасно пам'ятаємо десятки випадків фабрикації кримінальних справ, "призначення" ні в чому не винних людей "диверсантами", "шпигунами", "терористами" і "екстремістами". За майже 6 років з початку російської агресії щодо України всі прекрасно вивчили і знають методи роботи російських силовиків, тортури, вибивання зізнань, примус до обмовлення себе та інших", - прокоментував ситуацію Полозов.

За словами адвоката, Яцкін страждає на низку серйозних захворювань, лікування яких у російському ув'язненні є "недозволеною розкішшю".

Полозов також зазначив, що Яцкін повідомив йому про тиск і погрози родині з боку російських правоохоронців. При цьому фізичного тиску на нього не чинили, що адвокат пов'язує з оперативним етапуванням з Криму в Москву.

"Поки що незрозуміло, чи давав він якісь свідчення. Він дезорієнтований у СІЗО, складно щось сказати точно, наразі я не бачив матеріалів справи", - сказав адвокат.

Нагадаємо, за даними "Кримської правозахисної групи", Росія тільки за "кримськими справами" утримує за ґратами щонайменше 89 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram