ГоловнаСуспільствоЖиття

У 2019 році в Україні погіршилася свобода слова, - ІМІ

Інститут масової інформації зафіксував 243 випадки порушень свободи слова в Україні.

У 2019 році в Україні погіршилася свобода слова, - ІМІ
Фото: Макс Левин

Упродовж 2019 року Інститут масової інформації зафіксував в Україні 243 випадки порушень свободи слова. У 2018 році таких випадків було зафіксовано 235. Про це повідомляють на сайті ІМІ.

"243 випадки порушень свободи слова зафіксували експерти Інституту масової інформації в Україні впродовж 2019 року. З них 172 випадки стосувалися фізичної агресії проти журналістів", - сказано в повідомленні інституту.

Уперше за останні три роки в Україні відбулося вбивство журналіста. Інститут нагадав ситуацію, коли 20 червня 2019 року в лікарні після нападу помер черкаський журналіст Вадим Комаров.

Основними категоріями порушень свободи слова в Україні в 2019 році були:

- перешкоджання законній журналістській діяльності - 99 випадків (більше, ніж за аналогічний період попереднього року, коли було зафіксовано 96 перешкод);

- погрози - 37 випадків (більше, ніж у попередній рік, коли було зафіксовано 33 погрози);

- побиття - 23 випадки (менше, ніж у попередній рік, коли було зафіксовано 31 побиття);

- ненадання доступу до інформації - 21 випадок (більше, ніж у попередній рік, коли було зафіксовано 19);

- кібератаки і юридичний тиск - по 18 випадків (у попередній рік - 15 кібератак, випадків юридичного тиску - 13).

Фото: ІМІ

Порівняно з 2018 роком, в Україні збільшилася кількість випадків цензури - 6 (два за 2018 рік). За даними моніторингу ІМІ, це сталося через посилення цензури медіавласників. Зокрема, з телеканалу ZIK звільнилися сотні журналістів на знак протесту проти цензури, про що вони робили окрему заяву.

Серед регіонів України за кількістю порушень лідирує Київ і область (89 випадків). Друге місце за кількістю порушень зайняла Одеська область (19 випадків), третє місце - Волинь (15), четверте - Дніпропетровська з 14 випадками, п'яте місце (по 13 випадків відповідно) розділили Миколаївська і Полтавська області.

"Причина погіршення ситуації зі свободою слова полягає в несистемному підході до розслідувань порушень, зростанні тиску медіавласників та політиків, що теж сприяє дискредитації професії журналіста, а також у слабкій солідарності в середовищі журналістів", - наголосила очільниця відділу моніторингу свободи слова ІМІ Катерина Дячук.

Нагадаємо, в листопаді 2019 року в ІМІ повідомили, що спочатку року зафіксовано 208 випадків, коли журналісти постраждали через свою професійну діяльність. У 147-ми випадках це була фізична агресія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram