ГоловнаСуспільствоВійна

У МЗС Росії сподіваються на врегулювання ситуації на Донбасі за Зеленського

Лавров заявив, що за п'ять місяців президент України зробив те, що "його попередник роками вперто відмовлявся виконувати".

У МЗС Росії сподіваються на врегулювання ситуації на Донбасі за Зеленського
Сергей Лавров
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва сподівається на досягнення прогресу в урегулюванні ситуації на Донбасі за президентства Володимира Зеленського.

Про це він заявив в інтерв'ю російським ЗМІ.

"На жаль, конфлікт на сході України триває. На лінії зіткнення як і раніше стріляють. Блокаду регіону не знімають... Разом з тим, надії на досягнення прогресу в урегулюванні залишаються. Зеленський називає якнайшвидше припинення війни одним із найважливіших пріоритетів свого президентства. За п'ять місяців він зумів зробити те, що його попередник роками вперто відмовлявся виконувати", - сказав Лавров.

Серед досягнень Зеленського голова російського МЗС назвав розведення сил і засобів сторін у трьох районах на лінії зіткнення, а також "письмову фіксацію тексту "формули Штайнмаєра", якою визначається порядок набуття чинності на постійній основі особливого статусу Донбасу".

"Завдяки цьому стало можливим проведення в Парижі 9 грудня чергового саміту в нормандському форматі. Його підсумки відомі. В першу чергу було підтверджено безальтернативність мінського комплексу заходів як основи врегулювання, а також оголошено рекомендації для Контактної групи. Тепер важливо забезпечити їх реалізацію. Але зробити це буде не так просто, про що свідчить проведене 18 грудня засідання контактної групи. Проте ми зберігаємо надію на краще", - сказав Лавров.

При цьому він знову заявив, що досягнення прогресу можливе "тільки через прямий діалог між Києвом, Донецьком і Луганськом".

Нагадаємо, під час виборчої кампанії Зеленський говорив: для того, щоб припинити бойові дії на Донбасі, потрібно "просто перестати стріляти". Під час дебатів з Петром Порошенком Зеленський ставив п'ятому президентові в провину те, що він не закінчив війну РФ проти України. Ключовим механізмом урегулювання ситуації в Зеленського тоді назвали нормандський формат і як його продовження - Мінські переговори. Також Зеленський анонсував "потужну інформаційну війну" за Донбас.

Пізніше Зеленський визнав, що зараз "немає можливості" завершити війну. Президент також не відкидає, що конфлікт на Донбасі може бути заморожений.

9 грудня на нормандській зустрічі в Парижі Зеленський погодився затвердити особливий статус Донбасу на постійній основі. У комплексі заходів, що їх затвердили лідери четвірки, прописано "проведення конституційної реформи в Україні" і "набуття чинності нової Конституції, яка передбачає як ключовий елемент децентралізації (з урахуванням особливостей окремих районів Донецької та Луганської областей, узгоджених з представниками цих районів), а також ухвалення постійного законодавства про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей".

На другий день після нормандського саміту російський президент Володимир Путін заявив, що "Україна здатна влаштувати різню на окупованій території Донбасу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram