ГоловнаСуспільствоВійна

Збройні формування Росії перешкоджають місії ОБСЄ на Донбасі

Бойовики шість разів відмовляли СММ у доступі на тимчасово підконтрольні їм території.

Збройні формування Росії перешкоджають місії ОБСЄ на Донбасі
Фото: EPA/UPG

Українська сторона Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) повідомила про обмеження свободи пересування патрулів СММ ОБСЄ з боку збройних формувань Росії.

У звіті 24 грудня спеціальної моніторингової місії ОБСЄ йдеться про шість відмов і одну затримку патрулів місії в доступі до непідконтрольних уряду України територій. Про це повідомили на сторінці Операції Об'єднаних сил в Facebook.

Зокрема, представники збройних формувань Росії відмовили патрулю місії в проїзді на тимчасово окуповану територію біля Роздольного, Петровського, Приморського, Безіменного, Новоазовського і Заїченка в Донецькій області.

На блокпосту на захід від н.п. Верхньошироківське представники збройних формувань на 17 хвилин затримали патруль місії.

"Українська сторона спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін звертає увагу представників збройних формувань РФ на неприпустимість дій з перешкоджання виконання представниками СММ ОБСЄ мандата місії", - йдеться в заяві.

Відзначається, що мандат СММ дає право на вільний і безпечний доступ на всій території України. Обмеження свободи пересування СММ є порушенням підписаних Мінських домовленостей.

Нагадаємо, українська сторона СЦКК звернулася до СММ ОБСЄ з проханням посприяти недопущенню на ділянки розведення сил представників незаконних збройних формувань з символікою "СЦКК".

Як відомо, СЦКК була створена в 2014 році Росією і Україною, від кожної країни було призначено по одному керівнику. До складу центру увійшли військові ЗСУ та Росії. У 2017 офіцери російських збройних сил в односторонньому порядку припинили свою діяльність у складі центру і покинули Україну. Представників "ДНР" і "ЛНР" в складі СЦКК немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram