ГоловнаСуспільствоЖиття

Українська сторона викреслила кількох ексберкутівців зі списку на обмін, - адвокат (оновлено)

Усі вони є підозрюваними у справах Майдану.

Українська сторона викреслила кількох ексберкутівців зі списку на обмін, - адвокат (оновлено)
Фото: Сергей Нужненко

Адвокат затриманих в Україні росіян і сепаратистів Валентин Рибін заявив, що українська сторона викреслює зі списку на обмін полоненими декількох колишніх бійців батальйону спецпризначення "Беркут", які є підозрюваними у справах Майдану.

Про це Рибін повідомив у відеозверненні у фейсбуці.

Він згадав Олега Янішевського, Сергія Зінченка, Павла Аброськіна і ще "кількох людей".

"Така позиція України є відверто деструктивною, оскільки договір був обмін усіх встановлених на всіх встановлених", - заявив адвокат.

Рибін закликав українську владу виконувати домовленості в тому варіанті, в якому їх було досягнуто.

Оновлення 16:36. Олексій Донський, прокурор у справі обвинувачених ексберкутівців і заступник начальника Департаменту ГПУ, прокоментував питання про те, чи надходили до прокуратури якісь звернення, інформація, чи будуть прокурори подавати якісь клопотання у зв'язку з новиною про обмін.

Донський повідомив, що не може ні підтвердити, ні спростувати саму новину, але повідомив, що прокурори у справі свою позицію змінювати не збираються.

"Усе, що я можу сказати - дії прокуратури будуть виключно в рамках процесу. Тобто ми не бачимо підстав для зміни запобіжного заходу, ми не будемо заявляти клопотання, і ми не будемо керуватися якимись іншими мотивами і підставами, крім процесуальних", - сказав він, а також додав: прокуратура не є суб'єктом політичних рішень.

"Ми будемо робити те, що обумовлено нашими процесуальними повноваженнями. У законі чітко передбачені підстави для припинення - це наявність обґрунтованого звинувачення, наявність ризиків. Ось ми і повинні враховувати, ставлячи перед судом питання. Протягом 4 років ми наполягаємо на особливій тяжкості звинувачення, зазначаємо, що ризики не змінилися - востаннє це робилося менш ніж тиждень тому. І раптом сторона звинувачення звертається з клопотанням протилежного змісту? У цьому не було б ні логіки, ні дотримання умов закону. Наша позиція залишається постійною і незмінною, іншого не може бути", - сказав він.

Нагадаємо, 18 грудня учасники ТКГ не змогли узгодити нове перемир'я на Донбасі і домовилися про продовження оголошеного в липні поточного року. Також сторони не дійшли згоди в питанні обміну утримуваними особами.

Пізніше стало відомо, що Тристороння контактна група продовжить обговорення обміну в форматі "всіх встановлених на всіх встановлених" у вигляді конференції, в тому числі і по "скайпу".

23 грудня повідомляли, що представники Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі погодили умови звільнення і обміну утримуваними особами до кінця 2019 року.

Раніше на саміті в Парижі нормандська четвірка домовилася про обмін полоненими у форматі "всіх на всіх" до кінця року і розведення ще в трьох точках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram