ГоловнаСуспільствоЖиття

15% українців не мають цифрових навичок, - опитування Мінцифри

25,4% хотіли б навчитися навичок установлення ПО, 23,6% - роботи у фоторедакторі, 22,9% - обробки відео і монтажу, 18,9% - роботі в Excel.

15% українців не мають цифрових навичок, - опитування Мінцифри
Фото: ukrinform

За результатами опитування, проведеного компанією MLS Group на замовлення Міністерства цифрової трансформації, 53% українців віком від 18 до 70 років мають цифрові навички на середньому рівні, 37,9% - на нижчому від середнього рівні, 15,1% зовсім не мають цифрових навичок.

Про це свідчать результати опитування, передають "Українськi Новини".

Так, на питання "Які навички ви хотіли сформувати б?" 39,6% відповіли "базові та поглиблені", 17% респондентів хотіли б сформувати базові навички, 8% - поглиблені, 35,4% не обрали жоден варіант.

Серед базових навичок 33,9% респондентів хотіли б опанувати навички онлайн-безпеки, 29,8% - навички розрізнення надійних і ненадійних джерел інформації, 26% - користування інтернет-банкінгом, 23,4% - користування смартфоном.

Серед поглиблених навичок 25,4% хотіли б навчитися навичок установлення програмного забезпечення, 23,6% - роботи у фоторедакторі, 22,9% - навичок обробки відеоматеріалів і монтажу, 18,9% - навичок роботи в програмі Excel.

Для виходу в Інтернет найчастіше громадяни використовують смартфон, при цьому його використовують 93,4% громадян віком від 18 до 29 років, 85% громадян віком 30-59 років і 64,5% громадян віком 60-70 років.

Також респондентів попросили відповісти, для яких цілей вони використовували інтернет протягом останніх трьох місяців. 82,2% опитаних використовують інтернет для обміну повідомленнями, 80,8% - для дзвінків (з огляду на відеодзвінки), 79,4% - для перегляду відеороликів, 74,9% - для участі в соцмережах, 74,6% - для пошуку інформації про товари і послуги, 73,1% - для прослуховування музики, 73% - для читання новинних ресурсів.

На питання "Коли ви востаннє користувалися інтернетом?" 85,5% опитаних відповіли, що користувалися протягом останніх трьох місяців, 2,1% - від трьох місяців до року тому, 1,8% - понад рік тому, 10,5% опитаних відповіли, що ніколи не користувалися.

Крім того, 4,4% респондентів зазнали фінансових втрат протягом останніх 12 місяців через отримання повідомлень від аферистів і перенаправлення на фальшиві сайти.

Нагадаємо, Мінцифри вирішило запустити для українців курси цифровізації у форматі ток-шоу.

Раніше віцепрем'єр і міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в інтерв'ю LB.ua повідомив, що Мінцифри планує створити в бібліотеках діджитал-хаби, де всіх охочих навчатимуть цифрової грамотності. Бібліотеки будуть функціонувати як коворкінг, місця для навчання і центри підтримки малого підприємництва. Мінцифри планує охопити 6 млн людей програмою навчання цифрових навичок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram