ГоловнаСуспільствоОсвіта

Міносвіти не може заборонити лінійки і участь у них чиновників, - Гриневич

"Сучасний чиновник повинен сам розуміти, як він виглядає на такому святі".

Міносвіти не може заборонити лінійки і участь у них чиновників, - Гриневич
Фото: Макс Требухов

Колишній міністр освіти і науки Лілія Гриневич стверджує, що міністерство не може заборонити шкільні лінійки і участь чиновників в урочистостях в установах освіти.

Про це вона розповіла в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Ми можемо тільки рекомендувати (не проводити лінійки, - ред.), тому що базова цінність реформи і Закону "Про освіту" - це автономія навчальних закладів. Вони повинні вчитися самостійно приймати рішення і брати за них відповідальність, діяти, а не чекати на установки з МОН", - зазначила Гриневич.

За її словами, Міносвіти запропонувало школам різні формати, які можливі для святкування початку або завершення навчального року.

"Ті шкільні колективи і керівники установ, які розуміють, що потрібно рухатися далі, пропонують нові рішення. Наказати і щось заборонити - це не метод у демократичному суспільстві. Ми заохочуємо, даючи різні сценарії і можливості, як це зробити. Подивимося, як буде цього року. Я сподіваюся, буде значно більше цікавих форматів початку нового навчального року, ніж лінійка", - додала Гриневич.

Вона також зазначила, що міністерство не може заборонити місцевим чиновникам ходити у школи на свята.

"Хоча б тому, що нам дуже потрібно, щоб вони вболівали за школи, щоб вони ті школи бачили, щоб вони працювали зі школами і розуміли, що освіта для них дуже важлива. Тому ніхто не буде робити такі заборони", - підкреслила Гриневич.

На думку ексміністра, сучасний чиновник повинен сам розуміти, як він виглядає на такому святі. "Я це розглядаю як можливість для чиновників прийти в школу і дати тверді обіцянки, які вони потім повинні виконати", - підкреслила Гриневич.

Нагадаємо, колишня в.о міністра охорони здоров'я Уляна Супрун вважає шкільні лінійки 1 вересня пережитком радянської традиції і зазначала, що вони шкідливі для здоров'я і психіки дітей.

З 2016 року департамент освіти і науки Київміськадміністрації дозволив столичним школам не проводити лінійки. Кожна школа може самостійно визначати формат свята. Також у низці міст України заборонено чиновникам брати участь у шкільних лінійках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram