ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні стартують перші артрезиденції для військових і ветеранів

Заплановано чотири резиденції: літературну, театральну, кіносценарну і живописну.

В Україні стартують перші артрезиденції для військових і ветеранів
Фото: Творча Криївка

В Україні стартує проєкт «Мистецькі резиденції для бійців», у рамках якого ветерани і дійсні військовослужбовці зможуть упродовж трьох тижнів створити власний витвір мистецтва.

Перші резиденції відбудуться у серпні в Карпатах. Усього їх заплановано чотири – літературну, театральну, кіносценарну та живописну.

Організаторкою і авторкою ідеї є Віталіна Маслова, художниця і художня терапевтка, засновниця та керівниця проекту артреабілітації «Творча Криївка». Віталіна проводить реабілітаційні заїзди, починаючи з Революції Гідності. «Мистецькі резиденції» планує як наступний крок у реабілітації. «Це можливість для учасника бойових дій, з одного боку, себе краще зрозуміти, побачити, дослідити, а з іншого, щось запропонувати як мистецький продукт світові, - говорить Маслова. – Причому не просто «мистецький продукт», а якісний мистецький продукт!»

Бійці й ветерани проведуть три тижні на резиденціях. До їхніх послуг – умови для творчості та менторська підтримка фахівців. Менторами на театральній резиденції стануть Олег Шульга, актор театру та кіно, учасник бойових дій, що зіграв у фільмі «Позивний Бандерас»; Євген Степаненко, режисер, який очолює перший документальний театр в Україні; Лаура Чаупале, режисерка з Латвії, що не раз приїжджала в Україну як волонтер. Менторами-літераторами стануть письменники Юрій Андрухович, Тарас Прохасько, Сергій Жадан, Світлана Поваляєва, Олександр Петров та Василь Піддубний. Петро Орішко та Заза Буадзе опікуватимуться сценаристами кіно, а художники Матвій Вайзберг, Іван Григор’єв та Микола Сологубов – бійцями-живописцями.

 

Результатом театральної резиденції стане вистава, заснована на реальних історіях учасників. У випадку з резиденцією літературною очікується збірка документальних творів. У кожній резиденції візьме участь по 12 бійців.  

Підтримати ідею на «Спільнокошті» можна тут:

https://biggggidea.com/project/mistetski-rezidentsi-dlya-bijtsiv/?fbclid=IwAR0ZikceRkra-0d8zKHKSIihcWZRTHOGavyTyZ2GI8sQtLqhV1urzrV1naY

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram