ПЦУ створила православний румунський вікаріат

У складі Румунської церкви є аналогічна структура для українських парафій.

ПЦУ створила православний румунський вікаріат
Фото: пресс-служба президента

Синод Православної церкви України 27 липня ухвалив рішення створити православний румунський вікаріат для релігійних громад в Україні з переважним числом етнічних румунів.

Про це йдеться на сайті ПЦУ.

Румунський вікаріат буде підпорядкований безпосередньо митрополиту Київському і всієї України Епіфанію, предстоятелю ПЦУ, і мати особливу адміністративну структуру з правами самоврядування в складі ПЦУ. Релігійним громадам, які виявлять бажання увійти в румунський вікаріат, буде надано право на дотримання за власним вибором румунської православної богослужбової, мовної та календарної традиції.

Права самоврядування і устрій румунського вікаріату буде розроблено разом з представниками релігійних громад, які в нього увійдуть, у співпраці з Румунською православною церквою.

Статут управління православного румунського вікаріату буде прийнятий Священним синодом ПЦУ і затверджений предстоятелем церкви.

У засіданні Синоду не приймав участь почесний патріарх Філарет, який відділився від ПЦУ. Як зазначено в повідомленні, він пропустив засідання без поважної причини.

Нагадаємо, що в складі Румунської православної церкви є аналогічна структура - український вікаріат з центром в Сігету-Мармаціє. Він поширює свою юрисдикцію на українські парафії в Марамуреше, Крішане, Трансільванії і Банаті. Богослужіння ведуться українською та румунською мовами і, на відміну від румунських церков, використовується юліанський календар.

Румунська церква поки не визнала ПЦУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram