ГоловнаСуспільствоПодії

Кияни влаштували День Києва у Протасовому Яру, щоб захистити його від забудови

Забудовник хоче звести на цьому місці три висотки.

Фото: Едвард Скрипник

У Києві активісти й місцеві мешканці, які борються за збереження місцевості Протасів Яр від забудови, влаштували там альтернативне святкування Дня міста - у форматі культурного пікніка з музикою та іграми. Про це повідомляє кореспондент LB.ua з місця подій.

Фото: Едвард Скрипник

Для святкування обрали галявину, поряд з якою забудовник збирається звести три хмарочоси. Усі, хто прийшов на акцію, принесли із собою настільні ігри, бадмінтон та інші ігри для активного відпочинку. На акцію прийшли музиканти - група "Подорожні" грала кілька годин.

До початку акції приїхала поліція - ймовірно, через сутички з представниками забудовника під час минулих акцій. Зверху над схилом стояв автобус спецназу. Однак, переконавшись, що пікнік триває мирно, поліція поїхала. 

Фото: Едвард Скрипник

На пікнік прийшли не тільки мешканці вулиці Амосова, найближчої до місця забудови, а й інших вулиць. Люди налаштовані дуже рішуче й хочуть, щоб це місце отримало статус парку. Вони патрулюють територію навіть уночі, а також оглядають майданчик в тепловізор, щоб уночі не сталося "сюрпризів" - наприклад, щоб забудовник не вирубав дерев. На попередніх акція шипували дерева.

Фото: Едвард Скрипник

Фото: Едвард Скрипник

Фото: Едвард Скрипник

Фото: Едвард Скрипник

Фото: Едвард Скрипник

Фото: Едвард Скрипник

Фото: Едвард Скрипник

Нагадаємо, конфлікт між місцевою громадою та забудовником "Дайтона груп" почався на початку травня з бійки, оскільки про будівництво мешканці дізналися вже тоді, коли на ділянці зелених насаджень "виріс" бетонний паркан. Тоді найняті забудовником молодики закидали мітингувальників камінням, а ті намагалися силою знести незаконний паркан. 3 травня КМДА рекомендувала забудовнику зупинити всі дії до перевірки законності будівництва. 4 травня відбулася чергова бійка. 10 травня ДАБІ зробила припис про припинення всіх робіт до перевірки законності будівництва. 14 травня частково знесли паркан навколо будівельного майданчика. Однак, як з'ясувалося, забудовник оскаржив рішення в суді.

Ініціативна група вважає, що будівництво не могло бути законним, оскільки ділянка розташована в межах зони охоронюваного ландшафту, де будівництво, яке загрожує збитку цього ландшафту, заборонено, а будівництво нових житлових районів обмежено. Також активісти вважають, що забудовнику дозволи видано в незаконний спосіб, і збираються далі захищати свої права. Докладніше про це читайте в тексті "Війна за Протасів. Кияни вийшли на захист Яру".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram