ГоловнаСуспільствоЖиття

Судові справи про напади на табори ромів за рік не просунулися, - ЗМІ

В одній справі навіть немає підозрюваних, про іншу поліція взагалі не відповіла.

Судові справи про напади на табори ромів за рік не просунулися, - ЗМІ
Фото: npu.gov.ua

Судові розгляди у справах про напади на табори ромів в Україні майже не зрушили з місця. Про це свідчать дослідження "Радіо Свобода".

Провадження про напад на Лисій горі поліція порушила у квітні минулого року. Це сталося після того, як у ЗМІ з'явилося відео, на якому жителі циганського табору втікають від групи молодиків із газовими балончиками, хоча перед тим керівництво відомства заявляло, що там просто "спалили сміття на суботнику", а від ромів не надходило жодної скарги.

Уже влітку про підозру повідомили Сергієві Мазуру - координатору праворадикальної організації С14, який після інциденту заявив у соцмережах про "демонтаж стихійного поселення" й анонсував нові рейди. У листопаді минулого року стало відомо, що Голосіївський районний суд Києва скасував підозру Сергієві Мазуру через процесуальні порушення. Прес-секретар прокуратури Києва Надія Максимець тоді заявила про намір подавати апеляцію.

Процес триває досі, але жодного засідання не провели: розгляд кілька разів переносили, а двічі суд не провів засідання, оскільки не зібралася колегія суддів. Шосту спробу розглянути апеляцію заплановано на 24 квітня.

Напад на табір у Тернопільській області 23 травня також не розслідували. На місці події правоохоронці вилучили гільзи, імовірно - від пневматичної зброї, і порушили провадження за статтею про хуліганство із застосуванням зброї. Пізніше представники поліції говорили, що із сусідами жителі табору не конфліктували: за два тижні до погрому в соціальних мережах тернопільські активісти активно поширювали інформацію про те, що цигани нібито когось побили, але цей факт не підтвердився. Нацполіція ще не відповіла на журналістський запит про те, наскільки за рік просунулося розслідування цього нападу.

23 червня минулого року напали на табір ромів у Львові. Тоді одного жителя табору вбили, ще трьох: 10-річного хлопчика, 30-річну жінку і 19-річного юнака - поранили. На розгляді Сихівського районного суду міста Львова перебуває обвинувальний акт щодо 10 осіб, із яких 9 - неповнолітні. Двоє підозрюваних перебувають під вартою, шестеро - під домашнім арештом, двох відпустили під особисте зобов'язання. Крім того, Пустомитівський районний суд повернув прокуратурі звинувачувальний акт стосовно ще чотирьох неповнолітніх.

Слідство не вказує, що злочин було скоєно з мотивів нетерпимості. Адвокат потерпілих Дмитро Швець повідомив про подачу цивільного позову про стягнення загалом 3,8 млн гривень. На останньому засіданні суду вже зачитали обвинувальний акт, далі має початися допит свідків. Але судовий процес закритий, оскільки серед обвинувачених є неповнолітні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram