ГоловнаСуспільствоЖиття

Геращенко і Денісова написали спільний лист до Ради Європи з приводу військовополонених моряків

Росія за п'ять років жодного разу не відреагувала на заклики або вимоги міжнародних організацій.

Геращенко і Денісова написали спільний лист до Ради Європи з приводу військовополонених моряків
Украинский омбудсмен Людмила Денисова
Фото: facebook/denisovaombudsman

Перший віце-спікер українського парламенту Ірина Геращенко і Уповноважений з прав людини Людмила Денісова направлять спільне звернення до комісара РЄ з прав людини із закликом приєднатися до звільнення українських моряків. Про це Геращенко повідомила сьогодні на своїй сторінці в Фейсбуці.

"З українською омбудсвумен Людмилою Денісовою обмінялися останньою інформацією про військовополонених моряків. Людмила підтвердила, що трьох поранених моряків перевели з в'язниці "Матроська тиша" в "Лефортове". При цьому ми досі не маємо повної і об'єктивної інформації про стан здоров'я, у двох моряків залишаються металеві осколки в руках після обстрілів і поранень", - написала Геращенко.

Українська сторона наполягає на наданні достовірної інформації про здоров'я моряків, їх належне лікування і допуск незалежних лікарів.

"Ми направимо відповідні звернення в МКЧХ і звернемося до комісара з прав людини РЄ Дуні Міятович із закликом активніше долучитися до звільнення моряків. Денісова також готова негайно виїхати в РФ і відвідати моряків, але відповідні слідчі органи Росії поки що не дають дозволу нашому омбудсмену на таке побачення", - зазначила Геращенко.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі РФ атакували і захопили в полон українські судна, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполь. 24 моряків, що перебували на кораблях, узяли в полон і вивезли в Москву. Росія не визнає їхній статус військовополонених і має намір судити українців за "незаконний перетин російського кордону".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram