ГоловнаСуспільствоЖиття

Українська делегація прибула до Стамбула для отримання Томосу

Офіційне підписання Томосу розпочнеться 5 січня, а 6 січня його буде вручено митрополиту Епіфанію.

Українська делегація прибула до Стамбула для отримання Томосу
Фото: twitter.com/andriyparubiy

Українська делегація прибула до Стамбула для отримання Томосу Вселенського Патріарха про автокефалію Православної Церкви України.

"Їдемо до Його Святості Вселенського Патріарха Варфоломія зі словами щирої подяки від усього українського народу за історичне рішення про надання Томосу Автокефальної Помісної Православної Церкви України", - написав Президент України Петро Порошенко у Twitter вранці 5 січня.

До Стамбула прибув також предстоятель Православної Церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Серед членів делегації - спікер Верховної Ради України Андрій Парубій, третій президент України Віктор Ющенко, міністр оборони Степан Полторак.

На 5 січня запланована зустріч делегації зі Вселенським Патріархом Варфоломієм. У рамках візиту також відбудеться зустріч з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

Учасники делегації візьмуть участь у церемонії підписання Томосу і в молитві в Патріаршому храмі Св. Георгія. Після завершення процедури підписання Томосу пролунають заяви: Вселенського Патріарха Варфоломія, Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, президента України Порошенка.

6 січня Порошенко, Парубій і члени делегації візьмуть участь у Церемонії вручення Томосу, Божественній Літургії, а також у Церемонії освячення води в затоці "Золотий Ріг". Крім цього, члени делегації відвідають могилу українського політичного діяча Володимира Мурського на католицькому кладовищі.

Нагадаємо, 15 грудня 2018 року була створена Православна церква в Україні, яка об'єднала УПЦ Київського Патріархату, УАПЦ і частину УПЦ Московського патріархату. Її предстоятелем був обраний єпископ Епіфаній, який отримав титул митрополита Київського і всієї України. Раніше такий титул був у Онуфрія.

Офіційне підписання Томосу про автокефалію помісної ПЦУ розпочнеться 5 січня, а 6 січня після божественної літургії його буде вручено митрополиту Епіфанію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram