ГоловнаСуспільствоЖиття

Митрополит УПЦ МП Драбинко оголосив про підпорядкування Константинополю

"Питання переходу в єдину помісну церкву повинні вирішувати парафіяльні і єпархіальні збори, а також кожен ієрарх особисто.

Митрополит УПЦ МП Драбинко оголосив про підпорядкування Константинополю
Фото: Макс Требухов

Колишній особистий помічник нині покійного предстоятеля УПЦ МП Володимира (Сабодана), митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський, а нині вікарний єпископ Київського митрополита, настоятель Спасо-Преображенського собору Олександр (Драбинко) оголосив себе кліриком Константинопольського патріархату.

Про це він сказав в інтерв'ю каналу "Громадське ТВ".

За його словами, питання можливого переходу в єдину помісну українську церкву повинні вирішувати парафіяльні і єпархіальні збори, а також кожен ієрарх особисто.

"Цей процес повинен контролюватися тією структурою, яка є в нас арбітром - Вселенською патріархією... - оскільки синод Константинопольського патріархату на останньому засіданні скасував передачу Київської митрополії Московському патріархату. Відтоді ми можемо вважати, що територія України є територією відновленої митрополії Константинопольського патріархату. Всі ми, власне, з цього моменту (після прийняття такого рішення) є, на сьогодні, кліриками Константинопольської церкви", - заявив митрополит Олександр.

"Якщо ми розглядаємо, що сьогодні вся повнота Української православної церкви і Київського, і Московського патріархатів є частиною вже Константинопольської церкви, то тоді дійсно доведеться міняти назву, доведеться називатися Російською православною церквою в Україні, в чому я не бачу нічого страшного", - зазначив ієрарх.

За його словами, щоб "усе було мирно і благополучно", кожен з єпископів УПЦ МП має провести єпархіальні збори, а духовенство, відповідно, парафіяльні збори, щоб визначитися, хто хоче перебувати в Українській православній церкві, а хто хоче залишитися в підпорядкуванні Московського патріархату.

При цьому митрополит Олександр вважає, що рішення самого ієрарха буде його особистим рішенням і "залишиться на совісті самого владики".

"Що буду робити я і як я буду робити: ми будемо приймати рішення спільно на парафіяльній раді, після того, як буде сформована думка всієї нашої громади, тоді буде і мій голос, останнім", - підсумував священик.

Нагадаємо, 11 жовтня Україна отримала позитивне рішення Вселенського патріарха і Синоду про Єдину помісну православну церкву. У РПЦ на рішення Синоду відреагували вкрай жорстко. Голова синодального відділу із взаємин РПЦ з суспільством і ЗМІ Володимир Легойда заявив, що Константинопольським Патріархатом скоєно "безпрецедентну антиканонічну дію, яка є спробою руйнування основ православного канонічного устрою".

15 жовтня на Синоді РПЦ у Мінську заявили про повний розрив взаємин із Вселенським патріархатом.

14 жовтня, напередодні засідання Синоду РПЦ, президент Петро Порошенко заявив, що перед ієрархами УПЦ МП стоїть вибір між кремлівської зіркою і православним хрестом і між Україною та Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram