ГоловнаСуспільствоОсвіта

МОЗ: Після підвищення прохідного бала кількість тих, хто вступив у медичні вузи, знизилася на 28%

Абітурієнт мав набрати мінімум 150 балів, щоб подати заяву на медичні спеціальності.

МОЗ: Після підвищення прохідного бала кількість тих, хто вступив у медичні вузи, знизилася на 28%
Первокурсники НМУ на общем собрании
Фото: lovi-moment.com.ua

Кількість першокурсників медичних вищих навчальних закладів скоротилася в середньому на 28% порівняно з попередніми роками. Причиною став бар'єр у 150 балів, який відтепер повинні подолати абітурієнти на ЗНО для вступу в такі ВНЗ.

Про це в ефірі Громадського радіо розповіла радниця міністра охорони здоров'я Інна Совсун.

"Ми побачили ефект за кількістю набору. Більшою мірою це за рахунок контрактників, оскільки переважна кількість бюджетників все-таки долає поріг 150 балів. Зате скорочення контрактників були суттєвими. Раніше, на жаль, на контракт можна було вступити з дуже низькими балами. Це не провина університетів, це системна проблема", - розповіла вона.

Нагадаємо, в рамках реформи медичної освіти виріс прохідний бар'єр балів, які необхідно набрати абітурієнту для вступу на медичні спеціальності у ВНЗ.

Цього року на спеціальності "Стоматологія", "Медицина" і "Педіатрія" могли вступити тільки ті абітурієнти, які набрали понад 150 балів за результатами ЗНО з конкурсних предметів - біології, хімії чи математики. Як вважають у Міністерстві охорони здоров'я, це сприятиме тому, що професію лікаря будуть отримувати найкращі.

МОЗ ввело мінімальний бал для медичних спеціальностей восени 2017 року. Перед цим обмеження було знято під тиском профільного комітету Верховної Ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram