ГоловнаСуспільствоЖиття

Справи Януковича і К⁰: у чому підозрюють та за що судять екс-посадовців

За чотири роки Генеральна прокуратура відкрила десятки кримінальних проваджень, в яких фігурує верхівка колишньої влади. За підсумками: тільки лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов перебуває за ґратами, у суді по суті розглядається справа про «державну зраду» Віктора Януковича, «закони 16 січня» та «референдум» в Луганську. Кілька проваджень щодо колишніх посадовців ГПУ готує до передачі в суд, частина - зупинена рішенням суду чи повернена на новий розгляд суду. І жоден із членів команди екс-президента не перебуває в розшуку Інтерполу.

LB.ua публікує першу частину матеріалу про справи щодо Віктора Януковича, Олександра Януковича, Сергія Курченка, Олександра Клименка, Олександра Єфремова, Миколи Азарова. Про розслідування щодо інших екс-посадовців читайте завтра в другій частині тексту.

Фото: kievvlast.com.ua

***

Найбільша кількість екс-посадовців значиться в провадженнях щодо створення злочинної організації на чолі з Віктором Януковичем, метою якої, на думку правоохоронців, було заволодіння владою та незаконе збагачення. А також щодо перешкоджання мітингам в центральній частині Києва у листопаді 2013 – лютому 2014 років та розстріли на вулиці Інститутській у столиці 18-20 лютого 2014 року. Правоохоронці кваліфікують їх як терористичний акт.

В подібній діяльності (в окремих епізодах та з різною кваліфікацією злочинів) Генпрокуратура підозрює Януковича, колишнього прем’єр-міністра Миколу Азарова, екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, його заступника Віктора Ратушняка, екс-генпрокурора Віктора Пшонку, колишнього голову СБУ Олександра Якименка.

Щодо подій на Майдані в кримінальних провадженнях ГПУ фігурують також секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Клюєв, голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов, заступник Секретаря апарату Ради національної безпеки і оборони Володимир Сівкович, начальник ГУМВС України в місті Києві Валерій Коряк, заступник начальника Головного управління – начальник міліції громадської безпеки ГУМВС України в місті Києві Петро Федчук, керівник управління громадської безпеки ГУ МВС в Києві Олег Мариненко.

Фото: Украфото

Впродовж 2014-2016 років відбулися судові процеси щодо звільнення від кримінальної відповідальності останніх чотирьох екс-посадовців на підставі Закону «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань». Останнім рішенням від 22 вересня 2016 року Печерський райсуд Києва повернув відповідне клопотання ГПУ для здійснення досудового розслідування.

Віктор Янукович

У повідомленні про підозру Януковича у створенні злочинної організації йдеться, що на посаді Президента впродовж листопада 2013 – лютого 2014 року він дав незаконні вказівки для застосування працівниками міліції спеціальної техніки і зброї для силового розгону учасників мирних акцій.

У справі щодо перешкоджання мітингам екс-президента підозрюють у тому, що він, використовуючи повноваження Президента і створену систему управління, а також злочинну організацію, віддав вказівки колишньому міністру внутрішніх справ та голові Служби безпеки про застосування підлеглими їм працівниками спецзасобів, техніки, вогнепальної зброї для силового розгону акцій протесту в Києві та регіонах України, в тому числі заподіяння мітингувальникам тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості і смерті.

Наприкінці листопада 2016 року нову підозру стосовно екс-президента особисто зачитав під час судового засідання в Святошинському суді столиці Генпрокурор Юрій Луценко. Він використав пряму трансляцію, під час якої Янукович давав покази у справі за обвинуванням п’яти «беркутівців» у розстрілах на Майдані, аби звернутись до екс-президента.

Фото: EPA/UPG

Зокрема, колишнього главу держави підозрюють в державній зраді, пособництві представникам влади Росії, в умисних діях, вчинених з метою зміни кордону України і веденні агресивної війни.

У серпні минулого року Оболонський райсуд Києва почав розглядати цю справу по суті. Зі сторони обвинувачення допитаний Олександр Турчинов та Петро Порошенко. Стороні захисту суд дозволив залучити 16 зі 138 поданих свідків. Наступне засідання у цій справі відбудеться 21 лютого.

Крім цього, ГПУ підозрює Януковича в тому, що він, зловживаючи владою та службовим становищем, «з метою отримання неправомірної вигоди для себе та подальшої узурпації влади організував фальсифікацію результатів голосування народних депутатів під час прийняття «законів 16 січня», а 17 січня (2014 року) підписав їх. Справа розглядається в Печерському райсуді Києва.

Януковича підозрюють і в одержанні хабара. Зокрема, йдеться про нарахування йому авторської винагороди від ТОВ «Друкарня «Новий Світ» (Донецьк) впродовж 2011-2012 років у сумі 26 млн 560 тис 192 грн. Справу також розглядає Печерський райсуд Києва.

Фото: EPA/UPG

За фактом давання хабара у цій справі підозрюють колишнього засновника ТОВ «Друкарня «Новий Світ» (очевидно, Геннадія Устименка), якого оголошено в розшук.

ГПУ пред’явила підозру екс-президенту в захопленні державної влади, в тому числі шляхом зміни Конституції України внаслідок прийняття відповідного рішення Конституційним Судом у 2010 році. У підозрі Генпрокуратури йдеться, що Янукович у змові з колишніми Міністром юстиції Олександром Лавриновичем та його заступником Володимиром Богатирем захопив державну владу, збільшивши собі повноваження дії Конституції 1996 року.

Що стосується Лавриновича, то у вересні 2017 року Печерський райсуд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в рамках справи щодо повернення до Конституції 1996 року. Через 12 днів він був звільнений після рішення Апеляційного суду столиці.

У судовому рішенні про апеляцію на арешт Лавриновича йдеться про те, що фактично він підозрюється в тому, що, перебуваючи на посаді міністра юстиції, 1 жовтня 2010 року після надходження до міністерства рішення Конституційного Суду про повернення попередньої редакції Конституції дав усну вказівку своєму заступнику про внесення до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів та опублікування в інформаційному бюлетені «Офіційний вісник України» вказаного рішення та тексту Конституції України від 28 червня 1996 року.

Судді Апеляційного суду Києва мотивують своє рішення тим, що оскільки в рішенням Конституційного Суду на органи державної влади покладено обов’язок приведення нормативно-правових актів у відповідність Конституції в редакції 1996 року, Лавринович та Мін’юст діяли виключно до своїх повноважень.

Фото: Сергей Нужненко

У грудні минулого року слідчі ГПУ завершили розслідування справи і визначили термін – до 12 квітня, щоб адвокати Лавриновича ознайомилися з матеріалами справи.

Янукович підозрюється і в тому, що, за даними ГПУ, впродовж жовтня 2010 – липня 2013 року за попередньою змовою із прем’єр-міністром, вищими посадовими особами Міністерства фінансів, Держспецзв’язку, а також керівниками «Укртелеком» та ТОВ «ЕСУ» профінансував на 220 млн грн. з держбюджету побудову телекомунікаційної мережі спеціального призначення. Згідно з договором купівлі-продажу акцій «Укртелекому», ці роботи повинен був фінансувати покупець – «ЕСУ».

Януковичу повідомлено про підозру у заволодінні впродовж 2004 – 2011 років державним комплексом будівель та споруд «Пуща-Водиця» урочища «Межигір’я» (далі – «Межигір’я») на понад 540 млн. грн., а також земельними ділянками, де розташований цей комплекс.

Екс-президент підозрюється і в легалізації здобутого злочинним шляхом зазначеного вище майна. Так, згідно із результатами слідства, у серпні 2013 року Сергій Клюєв за попередньою змовою з Януковичем придбав 100% часток ТОВ «Танталіт» (підконтрольного колишньому главі держави) за 146 млн. 629 тис. 340 грн. та став формальним власником резиденції «Межигір’я».

За статтею «одержання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі» Януковича підозрюють у зв’язку з купівлею Клюєвим «Танталіту» та оплатою у 2013 – 2014 роках багатомільйонних комунальних платежів за проживання екс-президента у згаданому комплексі. На думку ГПУ, Клюєв вчинив такі дії, щоб заслужити позитивне ставлення Януковича для отримання посад в органах державної влади та ведення бізнесу з використанням коштів держбюджету для себе і наближених осіб. Підозрюваним у цьому провадженні виступає і Сергій Клюєв.

Фото: LB.ua

Генпрокуратура розслідує провадження за фактом заволодіння екс-президентом за попередньою змовою з рядом осіб земельною ділянкою лісового фонду загальною площею 17,4791 га Дніпровсько-Тетерівського лісомисливського господарства на території Сухолуцької сільської ради Вишгородського району Київської області вартістю 22,5 млн. гривень.

У подальшому на вказаній земельній ділянці за кошти, перераховані як благодійна допомога від різних організацій, було побудовано комплекс відпочинку, який використовувався для особистих потреб Януковича та його оточення.

Під час розслідування різних кримінальних проваджень Януковича неодноразово оголошували в розшук.

Під час досудового розслідування справ, в яких фігурує екс-президент, накладено арешт на наступне майно: будинок та земельну ділянку у Вишгородському районі Київської області, квартиру, гараж, два машиномісця у Києві; п’ять рахунків у банках на суму 28 млн. 994 тис. грн., судно, будинок та дві земельні ділянки у Вишгородському районі Київської області, які належать співмешканці Віктора Януковича Любові Полєжай, а також земельну ділянку та готельно-ресторанний комплекс у Вишгородському районі Київської області, які належать ТОВ «Дом Лесника».

Олександр Янукович

Сина колишнього президента Олександра Януковича ГПУ підозрює, як і батька, у заволодінні комплексом будівель та землями урочища «Межигір’я».

Крім того, йому висунута підозра в організації та безпосередньому керуванні протягом 2013 року злочинною діяльністю службових осіб підконтрольного йому підприємства – ПАТ «Артемівськ Вайнері», що була спрямована на умисне ухилення від сплати податків та інших обов’язкових платежів, у тому числі шляхом підроблення документів. ГПУ повідомляє про понад 41 млн грн збитків, нанесених державному бюджету внаслідок такої діяльності.

Фото: Макс Левин

Крім того, за даними ГПУ, в той самий період Олександр Янукович за попередньою змовою зі службовими особами Міністерства доходів і зборів та службовими особами підконтрольних йому підприємств вчинив замах на заволодіння бюджетними коштами на суму понад 20 млн. грн., формуючи фіктивний податковий кредит з податку на додану вартість для одержання відшкодування цієї суми з держбюджету.

9 січня 2015 року сина Януковича оголошено в міжнародний розшук. Втім, у травні 2017-го бюро Інтерполу видалило його дані та дані його батька з реєстру розшукуваних осіб.

Згідно з матеріалами з Єдиного реєстру судових рішень, Печерський райсуд Києва наклав арешт на його частки у статутних капіталах підприємств: 50,03% ТОВ «Столичний стиль»; 100% ПАТ «Маринсервіс»; 100% корпорації «МАКО», ПАТ «Мако Актив», ПАТ «Мако Інвест», ТОВ «Архітектурно-Інжинірінгова компанія «Конструктив»; 19,4 % ПАТ «Артемівськ Вайнері», 50% благодійного фонду «Олександр Янукович», 99,775% ТОВ «Маріупольпродцентр», 100% ТОВ «Білдінг Інвестментс Груп», ПАТ «Комплекс Дружба», ПАТ «Едельвейс»; 100% ПАТ «Кепітал Білдінг Корпорейшен», ТОВ «Рятувальник»; 100% ТОВ «Східний Бізнес Центр», ПАТ «Мако Холдінг», ПАТ «Мако Трейдінг», ТОВ «Транснаціональна транспортна компанія», ТОВ «Донбас Інвест Вугілля» – на загальну суму понад 1 млрд. 137 млн. 590 тис. гривень.

Окрім того, суд арештував нерухоме майно ТОВ «Маріупольпродцентр» загальною площею 1671,1 кв. м (101 квартира), господарські будівлі ТОВ «Білдінг Інвестментс Груп»; 19 машиномісць, нежитлове приміщення у Донецьку; дві земельні ділянки у Донецьку, 12/100 частини спального корпусу бази відпочинку в Донецькій області, шість будівель та споруд у Донецьку; земельну ділянку у Донецьку, 4 нежитлові будівлі, 24 споруди, розташовані в Криму; 100 % акцій однієї із банківських установ на суму 1 млрд. 67 млн. гривень.

У січні 2015 року адвокати батька та сина Януковичів подали позов до Міністерства внутрішніх справ для спростування заяви радника міністра Антона Геращенка такого змісту: «На сьогодні практично вся картина зрозуміла. Ми розуміємо, що за організацією масових вбивств стоїть Президент Віктор Янукович, його син – Олександр Янукович. Без їхньої команди неможливо було би застосування вогнепальної зброї співробітниками міліції».

Фото: Макс Перепелица

Апеляційна інстанція прийняла рішення у листопаді 2016 року, що такі вислови можна розцінити як оціночні і відхилила претензії Януковича-старшого і молодшого. Хоча суддя і зауважив, що Геращенко не був уповноваженою особою для подібної прес-конференції.

Олександр Янукович також програв суд, пов’язаний з поширенням у ЗМІ повідомлення СБУ про «виведення до Російської Федерації грошей, ним привласнених, на суму понад 10 мільйонів гривень». Згідно з повідомленням СБУ, для виведення валюти за кордон одна з компаній холдингу «МАКО» фіктивно придбала обладнання в Російській Федерації. Воно начебто мало імпортуватися на територію, яка на час фінансової махінації вже була непідконтрольна українській владі.

Сергій Курченко

Олігарх Сергій Курченко підозрюється у тому, що упродовж 2008 – 2014 років створив та забезпечив діяльність злочинної організації, організував заволодіння чужим майном. Зокрема, скрапленим газом, що належав «Укрнафта» та «Укргазвидобування»; 5,6 млрд грн Нацбанку, «Укргазбанку», Аграрного фонду, вкладників «Брокбізнесбанк» та «Реал Банк».

Також, за даними ГПУ, Курченко організував легалізацію доходів, в тому числі створив та придбав понад 400 фіктивних підприємств в Україні та понад 100 в офшорних зонах (Кіпр, Панама, Гонконг, Британські Вірґінські Острови, Беліз), котрі відкрили банківські рахунки здебільшого у Латвії.

У червні 2016 року кримінальне провадження щодо Курченка було об’єднано з іншим провадженням за фактом заволодіння державним майном злочинною організацією під керівництвом Януковича впродовж 2010-2014 років.

Фото: korrespondent.net

За результатами розслідування оголошено про підозру 17 засновникам та директорам 12 підприємств за фактом заподіяння шкоди державі на 2 млрд. 196 млн. 176 тис. 418 гривень, в тому числі директору ТОВ «Газ України-2020» Денису Ніколаєнку, екс-заступникам голови «Нафтогазу» Олександру Кацубі (згодом його підозра була виділена в окреме провадження) та його брату Сергію Кацубі, колишньому заступнику міністра енергетики та вугільної промисловості Ігору Кирюшину та іншим.

До речі, у березні 2017 року Олександра Кацубу випустили з-під варти, застосувавши так званий «закон Савченко». За словами Генпрокурора Юрія Луценка, він визнав вину і свідчив проти інших представників влади. Брат Кацуби, як і окремі фігуранти справи, перебуває в розшуку.

Олександр Єфремов

Колишній очільник фракції Партії регіонів єдиний з-поміж представників колишньої влади перебуває під вартою з серпня 2016 року. Його обвинувачують у зловживанні службовим становищем під час прийняття так званих «диктаторських законів» 16 січня 2015 року, а також у підробці результатів голосування депутатів.

У цьому провадженні фігурують секретар лічильної комісії Верховної Ради Сергій Гордієнко та член комісії Олександр Стоян.

Як повідомляється на сайті ГПУ, обвинувальний акт у цій справі направлено до суду у жовтні 2015 року. У березні 2016 року розгляд справи закріплено за Солом’янським районним судом Києва.

Фото: Сергей Нужненко

Єфремову також інкримінують те, що нібито він вступив у злочинну змову з посадовими особами ДП «Луганськвугілля», за якою посадові особи цього підприємства під час проведення конкурсів із закупівлі матеріалів, обладнання та послуг надавали перевагу ТОВ «ДС-8», ТОВ «Індекспром», ПП «Портекс», ймовірно, зареєстрованих на близьких родичів та наближених до Єфремова осіб. З 2006 року до лютого 2014 року реалізація матеріалів та обладнання відбувалась за завищеними цінами, а отримані таким шляхом кошти привласнювались. Унаслідок зазначених дій Єфремов підозрюється у заволодінні 232,38 млн. гривень.

Крім того, Єфремова підозрюють в організації та проведенні так званого референдуму в Луганській області, спрямованого на зміну державного кордону України, що призвело до проголошення «ЛНР». Цю справу у січні минулого року направили в Старобільський районний суд Луганської області. У зв’язку з цим, Єфремова перевели на Луганщину. Сьогодні судовий розгляд на стадії допиту свідків. Засідання відбудуться з 26 лютого по 2 березня включно.

Суд наклав арешт на нерухоме майно Єфремова, його дружини та сина, а також на 1,37 млн. грн., 85, 5 тис. доларів США, 2,9 тис. російських рублів, вилучені під час обшуку в банку України, та на 33 млн. швейцарських франків, розміщених на рахунках фірм, бенефіціарами яких, ймовірно, є близькі родичі Єфремова.

Олександр Клименко

Колишній міністр доходів і зборів Олександр Клименко підозрюється у використанні схеми з податковими майданчиками, збитки внаслідок яких становлять 788 млн доларів. Слідство встановило, що впродовж 2011-2013 років ці кошти з метою легалізації були виведені на ряд офшорів на Кіпрі та в Ліхтенштейні, зареєстрованих на батька Клименка. Ці гроші поверталися на рахунки групи компаній Unison брата і батька Клименка, а також медіа-холдингу "Вести" і ще двох компаній з управління активами.

За словами військового прокурора Анатолія Матіоса, кошти, зокрема, використовувалися для обслуговування сім'ї Віктора Януковича. За ці гроші Unison купила 78 елітних квартир в Києві, Одесі, Донецьку, 28 офісних приміщень, п'ять будинків, 41 паркомісць, 11 земельних ділянок в Києві і області, Одесі та Донецьку, 23 елітних автомобіля, три поверхи ТЦ "Гулівер" в Києві і тисячу залізничних вагонів.

Фото: Корреспондент

За словами Матіоса, заарештовані активи Клименка переходять в управління Національного агентства з повернення активів.

Микола Азаров

Колишній прем’єр-міністр підозрюється, за словами Луценка, у співучасті в незаконному заволодінні скрапленим газом "Укргазвидобування" і "Укрнафти" на суму 2,2 млрд гривень.

Фото: Макс Левин

Курченко, на думку слідства, є керівником злочинної організації, яка впродовж 2010-го - початку 2014 року вчинила тяжкі та особливо тяжкі злочини у сфері господарських операцій зі зрідженим газом. Курченко купував скраплений газ, що належить державі, на загальну суму 2,2 млрд грн на спеціалізованих аукціонах за цінами значно нижчими за ринкові, нібито для потреб населення. Фактично скраплений газ надалі реалізовували за ринковими цінами.

Азаров також проходить підозрюваним у справі про приватизацію "Укртелекому". Зокрема, за версією слідства, 12 жовтня 2010 року прем'єр-міністр підписав розпорядження Кабінету Міністрів "Про погодження умов проведення конкурсу з продажу пакету акцій ВАТ "Укртелеком". У зв'язку із цим Держслужбі спеціального зв'язку та захисту інформації було виділено 220 млн гривень, що сприяло необґрунтованим витратам державного бюджету на створення телекомунікаційної мережі спеціального призначення.

Він також є фігурантом кримінальної справи про публічні заклики до захоплення влади в зв'язку зі створенням "Комітету порятунку України". Проти нього порушено справу про зловживання службовим становищем під час зупинки перевірки на ДП "Антонов".

Печерський райсуд Києва наклав арешт на майно Азарова, зокрема, на його житловий будинок у Києві, земельну ділянку в АР Крим та дві земельні ділянки в Київській області.

Продовження читайте завтра на LB.ua.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram