ГоловнаСуспільствоПодії

Члени "С14" зірвали щорічну акцію антифашистів у Києві

Поліція забрала з місця сутички вісьмох людей.

Члени націоналістичної праворадикальної організації "С14" зірвали в Києві щорічну акцію антифашистів, приурочену до річниці трагічної загибелі правозахисника Станіслава Маркелова і журналістки Анастасії Бабурової, убитих російськими неонацистами у 2009 році.

Як повідомляє "Громадське", представники "лівої" молоді зібралися на Михайлівській площі. Туди ж прийшли націоналісти, вони почали обзивати своїх супротивників сепаратистами і кидатися яйцями. В результаті поліції довелося розділити учасників протистояння, сталася бійка.

На акції затримали вісьмох людей. При цьому організатори акції - "Комітет 19 січня" - повідомив, що були затримані не праворадикали, а антифашисти. "На учасників акції (30 громадян) напали представники українських нацистів з "С14", "Братства", "Традиції та порядку", УНСО разом з російськими та білоруськими нацистами з First line. Разом близько 50 осіб. Нацисти діяли цілком скоординовано з поліцією, зокрема з недавно створеною "поліцією комунікації". Перед початком акції поліція абсолютно безпідставно, "для встановлення особи", затримали 8 учасників, зокрема Артема Тидву", - заявив у фейсбуці правозахисник Валентин Чемерис.

"С14" пояснюють свої дії тим, що ліворадикали, на їхню думку, співпрацюють з "Л/ДНР" і Росією.

У 2017 році націоналісти також перешкодили проведенню цієї акції, тоді вона планувалася біля кінотеатру "Жовтень".

Нагадаємо, що журналістку Анастасію Бабурову і адвоката Станіслава Маркелова, який неодноразово захищав права чеченців і антифашистів, убили російські неонацисти 19 січня 2009 року. Цього дня Маркелов виступав на прес-конференції про дострокове звільнення російського полковника Юрія Буданова, засудженого за вбивство 18-річної чеченки.

Коли він разом із позаштатною журналісткою "Новой газеты" Анастасією Бабуровою вийшов з будівлі, йому в потилицю вистрілив кілер. Потім він убив і журналістку, яка заважала нападу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram