ГоловнаСуспільствоЖиття

Єпископ Широкорадюк: весь народ не відповідає за чиїсь окремі злочини

Єпископ Харківсько-Запорізький відповів на заяви, що війна на Донбасі - це божий знак.

Єпископ Широкорадюк: весь народ не відповідає за чиїсь окремі злочини
Епископ Харьковско-Запорожский Станислав Широкорадюк

Єпископ Харківсько-Запорізький Станіслав Широкорадюк відповів на заяву митрополита Львівського Римо-католицької церкви Мечислава Мокшицького, який вважає, що війна на Донбасі - це божий знак про те, що українцям потрібно покаятися за Волинську трагедію.

Про це пише видання Сredo.

"Ми таку чудову річ, як Катехизм Католицької Церкви. Якщо уважно подивитися на вчення Церкви, викладене в ньому, і зробити з нього відповідні висновки, то там знайдемо виклад вчення про "гріхи, що закликають про помсту до неба". До них, наприклад, належить пролиття невинної крові. Однак Катехизм вказує чітко і безсумнівно, що покарання приходить до того, хто це зробив, а не на інших людей, не на цілий народ. Я не згоден з тим, що весь народ повинен бути покараним за злочини, які хтось колись накоїв. Може - їхні діти, внуки; але не весь народ!", - зазначив

Широкорадюк також зазначив, що не хотів би коментувати або виправляти подібні заяви.

"Я не думаю, що весь народ повинен відповідати за злочини певної групи людей, незалежно від того, хто і під яким прапором це робив. Я впевнений, що треба більше і спільно молитися, щоб зрозуміти, що різні люди в Церкві мають свої особисті думки. Але вся Церква має конкретне вчення і за особисті думки не відповідає. Загалом, на такі теми я охоче відповідав: "без коментарів". Неприємні думки виникають, поширюються і зникають, а нам треба жити далі", - сказав він.

Нагадаємо, в 2016 році польський Сейм прийняв резолюцію, в якій Волинську трагедію визнають геноцидом. Згідно з рішенням 11 липня відзначатиметься в Польщі як День пам'яті жертв геноциду, здійсненого українськими націоналістами щодо громадян Другої Речі Посполитої.

Цього року виповнюється 74-та річниця Волинської трагедії. Раніше Україна і Польща домовилися створити інститут добросусідства, "який буде створювати справжню атмосферу примирення й історичної правди".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram