ГоловнаСуспільствоПодії

У Львівській області влаштували проплачену акцію "за дружбу з Польщею" (оновлено)

Невідомі перекрили дорогу до кордону з Польщею.

У Львівській області влаштували проплачену акцію "за дружбу з Польщею" (оновлено)
Фото: http://varta1.com.ua

У Львівській області в середу вранці близько 150 осіб перекрили рух транспорту на трасі "Львів - Рава-Руська", яка веде до кордону з Польщею.

Як повідомляє місцевий сайт "Варта 1", учасники акції тримали плакати з гаслами польською й українською мовами: "Ні! геноциду поляків", "Поляки - наші брати" і "Руки геть від спадщини".

За даними сайту, невідомих везли на трьох автобусах, щоб перекрити міжнародний пункт пропуску "Рава-Руська". Національна поліція заблокувала автобуси біля с. Гряда. Після цього частина людей з автобусів почала безперервно ходити пішохідним переходом і підпалила автомобільні шини на узбіччі.

"Варта 1" пише, що учасники акції - з Івано-Франківської, Хмельницької та Львівської областей, їм обіцяли заплатити по 200 гривень. Також поліція знайшла у них димові шашки.

У прес-службі Нацполіції у Львівській області повідомили агентство УНІАН, що 80 учасників акції доправили в Жовківське відділення поліції для встановлення особи. Рух на дорозі розблокували через півтори години.

Оновлено. У зв'язку з інцидентом голова Львівської обладміністрації Олег Синютка і представники силових відомств області провели брифінг, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Як з'ясували співробітники поліції, жоден етнічний поляк не брав участі в акції.

"Ми зафіксували там осіб, яких притягували [до відповідальності] за вживання наркотиків, а також підлітків 13-14 років, які навчаються у львівських школах", - сказав начальник Головного управління Національної поліції у Львівській області Валерій Середа.

Він також повідомив, що ця акція пов'язана з аналогічною спробою провести мітинг "на захист поляків" на українсько-польському кордоні 12 березня.

Поліція збирається відкрити кримінальне провадження за статтею "розпалювання міжнаціональної ворожнечі".

Начальник УСБУ у Львівській області Віктор Андрейчук заявив, що організаторів і замовників цієї акції встановлено.

Голова ОДА вважає, що акція й інцидент з обстрілом польського консульства в Луцьку пов'язані.

"Не потрібно бути великим аналітиком, щоб зрозуміти, що постріл на Волині і ця акція планувалися як заворушення серед осіб польської національності, щоб продемонструвати міжнаціональні суперечності у Львівській області", - заявив Синютка.

Нагадаємо, вночі в Луцьку невідомі обстріляли з гранатомета будівлю генконсульства Польщі. Служба безпеки не виключає, що це могла бути провокація з боку Російської Федерації. Також розглядають версію теракту. Польське МЗС у зв'язку з інцидентом викликало посла України Андрія Дещицю і має намір направити українському зовнішньополітичному відомству ноту протесту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram