ГоловнаСуспільствоЖиття

Мальтійська служба передала Карітасу польові кухні для використання в буферній зоні

Вартість однієї кухні - 10 тисяч євро.

28 березня в Запоріжжі представники Мальтійської служби допомоги передали Карітасу України три польові кухні для використання в буферній зоні. Забезпечення цих кухонь продуктами і паливом здійснюється за рахунок коштів ініціативи "Папа для України".

Фото: Карітас України

Комерційна вартість таких польових кухонь становить близько 10 тисяч євро кожна. Вони можуть обслуговуватися твердим паливом, а також газом і дизпаливом.

"Після нещодавніх викликів в Авдіївці, коли місто було ізольоване від електро, газо- і водопостачання, тисячі людей опинилися на вулиці при мінусовій температурі. Виявилося, що вони зовсім беззахисні і не забезпечені. З ініціативи Карітасу виникла ідея сформувати мобільні групи швидкого реагування. Для цього наші партнери з Німеччини передали три польові кухні. Будуть сформовані мобільні групи з працівників Карітасу, які відповідатимуть за Маріупольський напрямок, Авдіївський і Краматорський", - розповів Роман Яручик, голова Мальтійської служби допомоги в Івано-Франківську.

"На жаль, зараз ми є свідками того, що допомога Україні скорочується. Минулого року програми ООН були профінансовані лише на 20%. Багато організацій на цьому тлі згортають свою діяльність, особливо, коли йдеться про міжнародні організації. Зате Карітас, навпаки. розширює свою роботу і докладає максимум зусиль для того, щоб допомагати людям там, де вони потребують цього найбільше", - зазначив Григорій Селещук, керівник гуманітарних проектів Карітасу України. Він висловив вдячність ініціативі "Папа для України" і Мальтійській службі допомоги, які надають Карітасу можливість поглибити і розширити допомогу постраждалим від військових дій на сході України. "Зараз у буферній зоні проживає за різними оцінками понад 400 тис. осіб, і близько 70% з них - це люди похилого віку, які найбільше потребують допомоги. Тому навіть гарячий обід для них є значною підтримкою і нагадуванням того, що вони не забуті, що не покинуті", - додав Григорій Селещук.

Після урочистої передачі мультифункціональних польових кухонь їх освятили екзарх Донецький УГКЦ єпископ Степан (Меньок), єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ, голова Технічного комітету "Папа для України" єпископ Ян Собіло та отець Андрій Бухвак, директор Карітас Запоріжжя. Волонтери Мальтійської Служби провели інструктаж для працівників Карітасу з використання польових кухонь, а також разом приготували перший обід, покуштувати який запросили присутніх.

Фото: Карітас України

За словами директора Карітасу Запоріжжя батька Андрія Бухвака, протягом дня на одній польовій кухні можна приготувати обід із двох страв для 2000 осіб. "Нас дуже радує те, що ми отримали додатковий ресурс для допомоги нужденним у буферній зоні, адже ми прекрасно розуміємо, що гарячий обід допоможе зігріти не тільки тіло, а й душу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram