ГоловнаСуспільствоПодії

Силовики затримали кримськотатарського активіста в Сімферополі

Белял Аділов прийшов підтримати затриманих у "справі Хізб ут-Тахрір".

Силовики затримали кримськотатарського активіста в Сімферополі
Фото: стоп-кадр с видео

У Сімферополі біля будівлі "Верховного суду Криму" російські силовики в масках затримали кримськотатарського активіста Беляла Аділова.

У момент затримання Аділов читав молебень за звільнення обвинувачених у "справі Хізб ут-Тахрір". "Верховний суд Криму" в середу розглядає апеляцію на продовження арешту фігурантів цієї справи.

Свідкові затримання Осману Аріфмеметову, який почав знімати події на відео, вибили з рук телефон. Самого Аділова затягли в мікроавтобус і відвезли.

"За наявною на цей момент інформацією, Аділов перебуває у слідчому комітеті і йому закидають статтю 318 КК - застосування насильства або погрози представникові влади", - написав у фейсбуці адвокат кримських татар Еміль Курбедінов.

Фігурантам "справи Хізб ут-Тахрір" Теймуру Абдулаєву, його братові Узеїру (Узаїру) Абдулаєву, Емілю Джемаденову, Рустему Ісмайлову і Айдеру Саледінову інкримінують організацію діяльності терористичної організації і участь у ній. Їм загрожує від 10 до 20 років колонії. Ніхто з підозрюваних провини не визнає.

Усі фігуранти справи до арешту жили в сімферопольському мікрорайоні Кам'янка і в передмісті столиці регіону Строганівці. Їх затримали 12 жовтня 2016 року, на цей момент вони заарештовані.

Представники міжнародної ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" у 2003 році, включивши у список 15 об'єднань, названих терористичними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram