ГоловнаПолітика

Фігурантів справи "Хізб ут-Тахрір" збираються звинуватити в "захопленні влади в Росії", - адвокат

Стаття Кримінального кодексу Росії передбачає від 12 до 20 років позбавлення волі.

Адвокат групи кримчан, яких російська влада окупованого півострова судить за так званою справою "Хізб ут-Тахрір", заявив про наміри влади звинуватити фігурантів справи також в "насильницькому захопленні влади в Росії".

Еміль Курбедінов написав в фейсбуці, що статтю Кримінального кодексу Росії, що передбачає від 12 до 20 років позбавлення волі, всім фігурантам справи планують вже в п'ятницю додати до раніше висунутої про "організацію діяльності терористичної організації і участь в діяльності такої організації".

Ви уявляєте собі - жили собі кримські мусульмани кримські татари і раптом стали росіянами-терористами і їх ще звинуватили в захопленні влади в Росії! Звинуватили ті, хто в лютому 2014 р. в масках і зі снайперськими гвинтівками, з ночі, розташувалися в адміністративних будівлях Криму, ті, хто на "тиграх", БТРах і інших "ах" в'їхали на півострів і потім оголосили про те, що ми тепер живемо в іншій країні!", - написав він.

За словами адвоката, скасування "занадто м'якого вироку" Верховним Судом Росії Руслану Зейтуллаєву, застосування примусової-каральної психіатрії і тепер навішування корінному народу Криму кримським татарам мусульманам Криму, крім ярликів терористів, ще й ярлика особливо небезпечних злочинців, що мали намір захопити владу в Росії - ланки одного ланцюга в хворій свідомості спецслужб і погіршення політичної реальності Росії".

Раніше в четвер Еміль Курбедінов повідомив, що в четвер Еміль Курбедінов повідомив, що в СІЗО окупованого Сімферополя в'язні вмирають через ненадання медичної допомоги.

Фігуранти "справи "Хізб ут-Тахрір" перебувають у в'язниці більш як півроку. Перших чотирьох обвинувачених заарештували 11 лютого 2016. Найбільш відомий з них - член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку. Крім нього були затримані житель Алушти Муслім Алієв і житель села Краснокам'янка Енвер Бекіров, що працювали будівельниками, а також продавець квітів з Ялти Вадим Сірук.

Правозахисники вважають заарештованих ялтинців політичними в'язнями.

Представники міжнародної ісламської організації "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що піддаються несправедливому переслідуванню в Росії. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" в 2003 році, включивши до переліку 15 об'єднань, названих "терористичними".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram