ГоловнаСуспільствоЖиття

Поліція продовжує переслідувати наркозалежних, а не наркомафію, - правозахисник

Тільки 8% наркозлочинів, скоєних за минулий рік, стосуються виробництва, зберігання і перевезення наркотиків з метою збуту

Поліція продовжує переслідувати наркозалежних, а не наркомафію, - правозахисник
Фото: guim.co.uk

Фото: надано Експертним центром з прав людини

74% наркозлочинів, скоєних за минулий рік, стосуються виробництва, зберігання і перевезення наркотиків без мети збуту. Зі збутом наркотиків пов'язані 8% злочинів. Про це свідчать дані звіту Експертного центру з прав людини, презентованого сьогодні під час прес-конференції в Києві. На думку голови правління центру Юрія Бєлоусова, такі показники свідчать про те, що нова поліція "продовжує гонку за показниками" і боротьбу з віртуальною злочинністю - споживачами, а не реальною - наркоторговцями і розповсюджувачами.

"Легше спіймати двадцять хворих людей, у яких при собі буде незначна кількість наркотиків, аніж, наприклад, розкрити один випадок ввезення в місто тонни героїну. Адже в першому випадку показник більший", - сказав Бєлоусов.

Правозахисник також повідомив про те, що найчастіше порушуються права наркозалежних: "Є злочини, які фальсифікуються, щоб показати бурхливу діяльність. Людина, яка вживає наркотики, в стані ломки - чудовий об'єкт, готовий узяти на себе будь-яку провину. Часто наркозалежних використовують як понятих, які виявляються в тих місцях, де ніколи не були".

Також експерт повідомив про два випадки смерті клієнтів програми замісної підтримувальної терапії, які опинилися в місцях позбавлення волі й не отримали препарату. Крім того, за словами Бєлоусова, порушення прав з боку поліції веде до того, що споживачі наркотиків не стають клієнтами програми замісної терапії.

Серед причин, за якими поліцейські при виконанні порушують права груп ризику, начальник відділу прав людини Національної поліції Костянтин Тарасенко назвав стереотипність мислення: "Як у суспільстві є стереотип щодо людей, які вживають наркотики або працюють в індустрії комерційного сексу, так і поліція пов'язує їх зі злочинністю".

Нагадаємо, правозахисники повідомляють, що більшість із затриманих за наркозлочини в Росії були втягнуті в незаконну діяльність примусово

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram