ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні фактично відсутній легальний ринок міжнародного працевлаштування Пресс-релиз

У 2015 році легально було працевлаштовано лише 0,8% охочих.

В Україні фактично відсутній легальний ринок міжнародного працевлаштування
Фото: rabota.slando.dp.ua

Ринок міжнародного працевлаштування в України знаходиться в тіні. До таких висновків прийшли учасники Симпозіуму "Роль приватних агенцій зайнятості у забезпеченні легального працевлаштування за кордоном", який організувала Державна служба зайнятості України. Участь у заході взяли представники Міністерства соціальної політики, ДСЗ, Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування та більш ніж ста компаній-посередників у працевлаштуванні. За статистичними даними, які надали 332 подібні компанії, вони знайшли роботу у 2015 році для 76 тис осіб. З них до Польщі відправили 6162 українця. Але справа в тому, що польські інстанції за той самий період часу видали 762 тис запрошень на роботу. А це означає, що через легальні компанії - посередники було працевлаштовано всього 0,8% бажаючих.  "Давайте подивимося, що найпопулярніший пошуковик в Україні - google.com.ua видає за запитом - «праця за кордоном» - 700 000 посилань. Якщо ми візьмемо до уваги тільки 5% з них, то отримаємо 35 тис унікальних оголошень від суб'єктів господарювання. Давайте будемо вважати, що вони всі від легальних компаній. Всього ліцензіатів - 1114. Виходячи з вищесказаного, можна прийти до висновку, що легальний ринок становить 1114/35000 * 100 = 3,18% - ось і все, що працює офіційно. Хтось може заперечити, що цифри невірні і все це тільки емпірика і не більше. Давайте уявимо, що ринок легального працевлаштування зробив ривок і в 2016 році було офіційно працевлаштовано в ту ж саму Польщу через компанії - ліцензіати в 10 разів більше людей, ніж роком раніше, тобто 61 тис осіб, при тому, що за статистикою, туди виїхали на роботу 1-1,2 мільйона працівників. Тоді ми побачимо, що це складе тільки 5-6% з трудових мігрантів, що в'їхали в цю країну з України. Тобто фактично легального ринку міжнародного працевлаштування у нас не існує", - підкреслив Василь Воскобойник, голова Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

"Потрібно, аби ринок міжнародного працевлаштування був повністю легальним. Для цього ми, як представники держави, готові до проведення таких спільних заходів з усіма зацікавленими сторонами, як круглі столи, симпозіуми, тематичні ярмарки вакансій, які вже дали значні позитивні результати, а тому ми запрошуємо усіх до такого співробітництва. Потрібно проводити активну роз’яснювальну роботу серед громадян України, які, на жаль, не завжди мають необхідний рівень знань у сфері своїх трудових прав, а тому ми спільно із легальними приватними агенціями зайнятості здійснюємо заходи щодо підвищення правової культури населення та захисту прав як у випадку працевлаштування в Україні, так і за кордоном", - сказав заступник голови Державної служби зайнятості Сергій Кравченко.

Довідка:

Державна служба зайнятості України - централізована система державних установ, діяльність якої спрямовується та координується Міністерством соціальної політики України. На сьогодні Державна служба зайнятості є активним посередником на ринку праці між роботодавцями і шукачами роботи, яка на безоплатній основі надає послуги із пошуку роботи та підбору персоналу, а також соціальні послуги з державного соціального страхування на випадок безробіття та здійснює виплату матеріального забезпечення у зв'язку з тимчасовою втратою роботи.

Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування є неприбутковою громадською організацією, що опікується питаннями та проблемами, пов’язаними з працевлаштуванням за кордоном громадян України. Членами асоціації є незалежні приватні компанії, що надають послуги у сфері міжнародного працевлаштування. Асоціація існує заради координації зусиль всіх учасників ринку працевлаштування за кордоном та ефективного захисту інтересів українських працівників, що збираються шукати роботу за межами України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram