ГоловнаСуспільствоВійна

ПАРЄ: внаслідок окупації кримські татари можуть просто "тихо зникнути"

В організації стурбовані переслідуваннями татар в анексованому Криму

ПАРЄ: внаслідок окупації кримські татари можуть просто "тихо зникнути"

Комісар Ради Європи з прав людини Нільс Мужнієкс закликав світову громадськість не зменшувати увагу до порушень прав людини в анексованому Росією Криму.

Про це він заявив на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка проводиться у Старсбурзі з 18 по 21 квітня, повідомляє сайт "15 минут".

"Ми мусимо не допустити того, щоб історія щодо кримськотатарського народу повторилася", - підкреслив Мужнієкс.

Він також зазначив, що окуповані території поступово, але невідворотно, переходять під вплив Росії і все більше ізолюються від решти України.

"Я мушу з жалем констатувати, що якщо так триватиме і далі, то в центрі Європи виникне велика сіра зона, де не діють механізми захисту прав людини", - сказав єврокомісар.

Доповідач з питань України в ПАРЄ Марілуїза Бек (Німеччина), під час свого виступу заявила, що кримські татари можуть "тихо зникнути" як народ, як культурно-етнічна група, оскільки внаслідок окупації Криму вони знову втратили можливість жити разом на єдиній території.

"Це явище нас дуже турбує", - сказала вона.

Посол Ради Європи Жерар Штудман висловив переконання, що півострів необхідно відкрити для моніторингових місій.

"Той факт, що 2,5 мільйона осіб мусять перебувати поза досяжністю механізмів прав людини, створених для захисту всіх європейців, є ненормальним і неприйнятним", - підкреслив посол.

Нагадаємо, раніше так званий "губернатор" Севастополя Сергій Меняйло заявив, що Україна заселила Крим кримськими татарами "на противагу російськомовному населенню" і порадив їм освоювати території "високо-високо в горах".

У листопаді 2015 року Верховна Рада визнала депортацію кримських татар геноцидом. Також в Україні заснували 18 травня як День боротьби за права кримських татар. Цей день також відзначається як день депортації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram