ГоловнаСуспільствоЖиття

Активісти, які виступають проти незаконних забудов, сходили на прийом в прокуратуру Києва

Заступник прокурора Буряк слухав і записував факти на аркуш.

Сьогодні активісти, які виступають проти незаконних забудов у Києве, без запису пішли на прийом до заступника прокурора міста Києва Олександра Буряка.

Як повідомляє кореспондент LB.ua з місця подій, в прокуратуру прийшли активісти з більш ніж 15 незаконних забудов. Усіх їх прийняли і вислухали.

До того, як зайти в будівлю, активісти провели короткий пікет з плакатами й озвучили найважливіші питання: скасувати арешт активіста Щербицького, розібратися з "тітушками" на забудовах і звільнити прокурора Шевченківського району Романа Гавриша, який, за їхніми словами, допустив обвал будівлі на Богдана Хмельницького, 12-14. "Ми приходили до нього за два тижні до трагедії і повідомляли про незаконні роботи, але він сказав, що це не в компетенції прокуратури", - говорить активіст Оксана Костюкевич.

Потім активісти пішли на прийом до київської прокуратури, де їх чемно прийняли і запросили пройти в кабінет заступника прокурора міста Києва Олександра Буряка.

Усього в кабінеті було близько 10 осіб, але вони постійно змінювалися: під'їжджали все нові і нові активісти з безліччю фактів про забудови, проти яких вони борються. Прокурори терпляче вислуховували активістів, періодично просили звертатися до них лише з тих питань, які в їхній компетенції, і нагадували, що не можуть знати всього на світі. За час прийому вони зареєстрували понад 30 заяв і пообіцяли в усьому розібратися. Об'єкти, про які йшла мова, помічник заступника прокурора виписував собі на аркуш А4.

- Шановний прокуроре, я живу на Анрі Барбюса, 28-А. Маю до вас питання: чому в Києві узаконено "тітушок"? Вони тиснули на нас на тротуарі, на нас, чотирьох жінок, ми стояли з українськими прапорцями. Поліцейські, які були на мітингу, їх навіть не чіпали. Ми написали вже 100 заяв у поліцію і не отримали жодної відповіді. Ви ж знаєте, що "тітушки" існують! Ви ж прокурори! Та ми ж вас учили колись на юрфаках, а ви нічого не робите! Чому, чому в Києві немає порядку? Що це за держава така? - запитала одна з активісток.

мешканка Анрі Барбюса, 28
Фото: Тарас Співак
мешканка Анрі Барбюса, 28

Після цього активісти в кабінеті озвучили багато фактів того, як вони постраждали від "тітушок" і як поліція заплющувала на це очі.

- Якщо ви прийшли покричати просто, то я вас вислухаю, - сказав Буряк. - Я розумію, що вам наболіло, але давайте якось раціональніше, давайте конкретно. Чому "тітушки" існують? Мені невідомо. Якщо маєте факти, то пишіть заяви в поліцію. Ми не здійснюємо досудового слідства, це робить поліція.

- Але ж вона не робить! - відповідали активісти.

Олександр Буряк сказав, що може зареєструвати заяву про бездіяльність поліції.

- У нас на Коперника, 7 за два місяці було стільки порушень, що по всьому Києву стільки не набереться. Будівельники працюють, незважаючи на заборону, з будинку падає каміння, тут 148 порушень за два місяці! Коли до нас приїжджав уповноважений з прав людини Верховної Ради, він мало не знепритомнів. Усі міські служби, державна архітектурно-будівельна інспекція визнали, що будівництво нечинне, але будівельники продовжують на нашому будинку робити ці прибудови. Я вам кажу, що скоро просто куплю рушницю і буду їх відстрілювати, бо ви суди програєте і апеляцій не подаєте! Але якщо ви захочете попрацювати і вам не буде вистачати якихось фактів, я вам залишив чотири свої телефони, знайти мене, сподіваюся, зможете.

Прокурор обіцяв знайти активіста.

Нагадаємо, сьогодні мер Києва Віталій Кличко доручив головам районів змусити власників усіх аварійних будинків відгородити їх і прибрати сміття з території.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram