ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Екс-глава МОЗ запропонував Раді нові принципи політики у сфері охорони здоров'я

Мусій зареєстрував у парламенті новий законопроект

Екс-глава МОЗ запропонував Раді нові принципи політики у сфері охорони здоров'я
Фото: www.dyvys.in

У Верховній Раді зареєстровано законопроект "Про основи державної політики охорони здоров'я" під номером 2409а від 17 липня 2015 року. Про це на брифінгу повідомив автор законопроекту, народний депутат і екс-міністр охорони здоров'я Олег Мусій.

На його думку, документ має всі шанси стати фундаментом нової національної системи охорони здоров'я і медичної конституції України.

"Вперше за 24-річну новітню історію держави окреслено основи, принципи, пріоритети, документи, об'єкти та суб'єкти, механізми та джерела фінансування, моніторинг та індикатори системи охорони здоров'я держави (нарешті реально визначено сутність державної політики в нашій галузі)", - цитує депутата РБК-Україна.

Він зазначив, що метою ухвалення закону є запровадження єдиного підходу у сфері охорони здоров'я у правових, економічних, соціальних, гуманітарних та організаційних основах державної політики охорони здоров'я як складової частини внутрішньої політики та національної безпеки України.

Серед іншого, за словами Мусія, цілями законопроекту є наближення законодавчих та нормативних актів до вимог Європейського Союзу щодо формування політики на основі фактичних даних, зміцнення інституційного потенціалу та взаємодії із зацікавленими сторонами, з метою поліпшення здоров'я і підвищення рівня добробуту людей відповідно до цінностей, принципів, стандартів і рекомендованих заходів політики "Здоров'я-2020", вирішення спільних проблем зі здоров'ям, на основі діалогу з усіма зацікавленими сторонами як на рівні держави, так і поза її межами.

"Положеннями законопроекту передбачено створення правових передумов для впровадження єдиного, універсального, комплексного підходу, який базується на основних цінностях у сфері охорони здоров'я при формуванні та реалізації засад державної політики охорони здоров'я в Україні. Так, законопроектом передбачено уточнення і доповнення визначень, гармонізованих із вимогами міжнародних організацій в частині таких термінів як "державна політика охорони здоров'я", "здоровий спосіб життя", "моніторинг та оцінка результативності реалізації державної політики охорони здоров'я", "національна система охорони здоров'я", "регіональна система охорони здоров'я", "політика охорони здоров'я міжнародних організацій", "суб'єкти охорони здоров'я", - підкреслив автор законопроекту.

"Фактично, вперше пропонується ввести нові терміни, спрямовані на захист населення від можливих фінансових ризиків, фінансових катастроф та зубожіння ("справедливий розподіл тягаря витрат на охорону здоров'я") та недопущення перешкод у доступності для кожної особи своєчасного медичного обслуговування ("чутливість до потреб, безпосередньо не пов'язаних із медичним обслуговуванням медичної допомоги")", - розповів Мусій.

Він зазначив, що ухвалення Закону "Про основи державної політики охорони здоров'я" сприятиме комплексному формуванню та реалізації державної політики охорони здоров'я, заснованої на європейських стратегіях спільних цінностей здоров'я, взаємодії з іншими секторами економіки та залученні нових партнерів, а також створенню та забезпеченню умов досягнення та підтримки високого рівня здоров'я населення, поліпшенню громадського здоров'я, а також забезпеченню універсальності умов отримання доступу до якісної та безпечної медичної допомоги, справедливості та солідарності у системі охорони здоров'я.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram