ГоловнаСуспільствоОсвіта

Квіт забракував підсумки виборів у Нацагентство вищої освіти

Із формуванням органу, який повинен замінити ДАК і ВАК, виникли труднощі.

Квіт забракував підсумки виборів у Нацагентство вищої освіти
Фото: Макс Левин

Підсумки виборів у Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти свідчать, що цей орган не буде професійним і незалежним, заявляє Міністерство освіти і науки.

Як наголошено в заяві, підписаній міністром Сергієм Квітом, за законом "Про вищу освіту", Нацагентство має замінити такі пострадянські установи, як Державна акредитаційна комісія та Вища атестаційна комісія.

Однак вибори, як зазначає міністерство, пройшли за старою практикою. Наприклад, Федерація роботодавців України рішенням президії монопольно призначила своїх представників в агентство, без громадського обговорення.

"Вибори представників приватних вищих навчальних закладів характеризувалися підкилимними домовленостями «нерейтингових» вузів проти «рейтингових» (це зокрема можна простежити за їхніми позиціями в академічному рейтингу ТОП-200)", - йдеться в заяві.

Крім того, серед лідерів представників, обраних від державних ВНЗ, фігурує люстрований на посаді директора департаменту атестації кадрів Міносвіти Віктор Бондаренко.

"Очолювана ним структура була реінкарнацією Вищої атестаційної комісії, тепер чекає на своє перетворення в Національне агентство з якості. Люстрація вберегла Віктора Дмитровича від численних претензій у корупції. Важко пояснити його приголомшливий успіх на виборах", - повідомляє Міносвіти.

При цьому Національна академія наук України, Національна академія медичних наук, Національна академія правових наук, Національна академія аграрних наук і Національна академія мистецтв вчасно не провели виборів членів Нацагентства або призначили їх рішенням президії.

"Міністерство освіти і науки України не може погодитися з результатами проведених виборів і пропонуватиме Кабінету Міністрів України та Верховній Раді України внести зміни до Закону України "Про вищу освіту". Ці зміни стосуватимуться трьох тез: визначення формальних вимог до членів Національного агентства, описи процедури виборів і розширення переліку асоціацій роботодавців України, які мають право делегувати своїх представників", - підсумувало міністерство.

Нагадаємо, 17 квітня уряд ухвалив рішення про створення Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram