ГоловнаСуспільствоЖиття

Журналісти висловилися проти створення Міністерства інформаційної політики

Представники медіаспільноти звернулися до влади з проханням відмовитися від аналогу "Мінправди"

Журналісти висловилися проти створення Міністерства інформаційної політики
Архивное фото
Фото: president.gov.ua

МГО "Інтерньюз Україна" опублікувала звернення українських журналістів, експертів та активістів, які працюють з міжнародною аудиторією, до президента, прем'єра та Верховної Ради України. Вони просять підтримати протест щодо створення "Міністерства інформаційної політики", йдеться в тексті документа на сайті організації.

За словами підписантів, їхні закордонні колеги по медіасередовищу мають підозри щодо спроб України вести свою власну "контрпропаганду".

"Будь-які спроби централізованого державного впливу на інформаційну сферу сприймаються серед наших західних партнерів як змагання з Російською Федерацією у сфері пропаганди, тобто поширенні неправдивої або однобокої інформації. Тому такі спроби відразу підривають довіру до українських інформаційних джерел і до України в цілому. Це у свою чергу шкодить спробам побудувати новий імідж України як демократичної та інвестиційно привабливої країни, де держава створює середовище для вільних гравців, а не прагне контролювати цих гравців", - йдеться в документі.

Журналісти та громадські діячі вважають, що створення Міністерства інформаційної політики суперечить ідеалам Революції гідності:

"Якщо Революція гідності прагнула контролю суспільства над державними інститутами, то ідея створення Міністерства інформполітики несе ризик контролю держави над суспільством в інформаційній сфері.

На нашу думку, набагато ефективнішим інструментом протидії російській пропаганді і позиціонування України в інформаційній війні, яка ведеться проти неї, є присутність політичних лідерів України в інформаційному просторі з чіткими посланнями і поясненнями своїх рішень, а також постійна горизонтальна комунікація активних українських та міжнародних гравців в інформаційній сфері", - написано у зверненні.

Документ підписали: директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук, головний редактор Hromadske International Наталія Гуменюк, голова правління МГО "Інтерньюз-Україна" Костянтин Квурт, науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України Наталія Кононенко, керівник руху ЧЕСНО Андрій Круглашов, президент Асоціації міжнародної просування і комунікацій "ПромКом" Оксана Мельничук, редактор міжнародного відділу Громадське ТБ Ольга Токарюк, керівник проекту StopFake Євген Федченко, відповідальна редактор журналу "Критика" Оксана Форостина, головний редактор Euromaidan Press Аля Шандра.

Як повідомлялося, Петро Порошенко раніше відкинув звинувачення у створенні міністерства цензури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram