ГоловнаСуспільствоОсвіта

У Донецьку закривають українські класи

Діти і батьки шоковані таким рішенням.

У Донецьку закривають українські класи
Фото: Макс Левин

За два тижні до початку навчального року начальник відділу освіти Ленінського району міста Донецька Расспорська направила листа в гімназію "Гармонія" з ультиматумом.

"З метою формування шкільної мережі на 2012-2013 н. р., згідно з рекомендаціями районного відділу освіти, нагадуємо Вам, що наповнюваність учнів у 10-х класах повинна бути не менше за 25 осіб. У разі ненабрання такої кількості учнів до 25.08. 2012 класи не будуть відкриватися", - йдеться в листі, витяг з якого наводить Gazeta.ua.

За списками в ньому 16 учнів на 21 серпня 2012 року. Діти і батьки шоковані таким рішенням. Тому що їм терміново потрібно шукати місце продовження навчання дитини за межами гімназії. Український клас єдиний десятий клас у Ленінському районі міста Донецька.

Український 10-ий клас у НВК "Гармонія" на сьогодні єдиний на весь Ленінський район м. Донецька. Таким чином, 16 десятикласників-"українців" просто не зможуть продовжити навчання українською мовою, не змінюючи місце проживання.

НВК "Гармонія" має високий відсоток вступників до ВНЗ, дає освіту з поглибленим вивченням мов. Крім української, тут поглиблено вивчають англійську та німецьку.

"Це повна дурниця і свавілля чиновників - є в нашій країні класи, де і по 6 осіб навчаються! Закон України "Про середню освіту" говорить, що достатньо і 5 учнів для того, щоб існував клас. Що ж стосується їх власних рекомендацій, на які посилається Расспорська, то з урахуванням нового статусу російської мови донецькі "освітяни" можуть рекомендувати ліквідувати всі українські школи в Донецьку і всі класи. Однак, ні з Конституцією, ні з Законом "Про середню освіту" розпорядження Ленінського відділу освіти ніяк не співвідноситься", - вважає донецька правозахисниця Марія Олійник.

За її інформацією, в останні дні аналогічні листи загрозливого змісту були розіслані і в інші навчальні заклади Донецька. Очевидно, що "мовний" закон спровокував нову хвилю закриття "не економічних" шкіл у регіоні.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що в областях з регіональними мовами не встигають змінити навчальні плани та розклад.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram