ГоловнаСуспільствоОсвіта

Школи не встигнуть перейти на регіональні мови цьогоріч

Не вистачає вчителів і приміщень.

Школи не встигнуть перейти на регіональні мови цьогоріч

В областях із регіональною мовою не встигають змінити навчальні плани та розклад.

Про це повідомляють директори та вчителі шкіл, повідомляє "Сегодня".

"Батьківські збори проводитимемо тільки наступного тижня, тоді стане зрозуміло, скільки батьків хочуть, щоб їхні діти навчалися в російськомовних класах (необхідні заявки щонайменше від 15 осіб, - ред.), - розповів "Сегодня" директор столичної школи №175 Віра Борик. - Проблем із підручниками немає, але все одно сумніваюся, що ми так швидко зможемо перейти на іншу мову. Адже вже багато років наші вузи випускають україномовних викладачів. Швидко перебудуватися не зможемо". Там кажуть, що особливо принципові батьки завжди зможуть віддати чадо в школи, де й раніше навчання було російською.

Схожа ситуація і в Закарпатті. Там стати регіональною мовою всі шанси є в угорської. "Сподіваємося, що в нас поки не буде багато охочих навчатися угорською мовою. Адже ми просто не встигнемо перед стартом навчального року набрати вчителів, які володіють нею, - говорять в ужгородській школі №1. - Та й вільних приміщень для нових класів немає".

А ось у Запоріжжі, де регіональною мовою нещодавно стала російська, адміністрації шкіл запевняють, що мова викладання для них - не проблема, значно складніше переробити навчальний графік. "Хоча в нашій школі давно навчання ведуть українською, вчителі добре володіють російською, - говорить директор школи №49 Любов Метеленко. - Але все впирається в навчальний графік. Навантаження на вчителів ми розподілили ще перед відпустками на весь навчальний рік. І тепер буде складно його змінити. Думаю, нам потрібно не менш ніж півроку, щоб підготуватися".

У Міносвіти кажуть, що не підганятимуть школи, щоб за вимогами батьків там створювали необхідні класи. "Всі розуміють, що так швидко підготувати необхідну кількість учителів, скласти плани й інше буде вкрай складно, - говорить директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН Олег Єресько. - Але в кожній області в нас вистачає шкіл, де навчають російською, угорською, кримськотатарською та іншими мовами. Батьки завжди можуть віддати свою дитину в таку школу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram