ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ: ми закуповуємо ліки за найнижчими цінами

Чиновники пояснили, чому придбали ліки для ВІЛ-інфікованих за цінами вище, ніж закуповують благодійні організації.

МОЗ: ми закуповуємо ліки за найнижчими цінами

На сайті Міністрества охорони здоров'я України з'явилося роз'яснення щодо держзакупівель для хворих на ВІЛ/СНІД.

У ньому пояснюється, чому ціни, за якими МОЗ закуповує ліки, виявилися вище за ті ціни, за якими закуповують ліки благодійні організації. Ціна на ліки, які закуповують громадські організації за гроші Глобального фонду та інших міжнародних донорських установ, встановлюється в рамках спеціальної цінової політики від материнських компаній постачальників, говориться в повідомленні. "Такі ціни називають нульовими. У них не закладені витрати на реєстрацію препарату в конкретній країні та її постійну підтримку, вартість розфасовки в національну упаковку, проходження контролю якості в деяких країнах, логістика, норма рентабельності тощо"

При цьому вартість всього цього закладена в ціні для інших покупців - в тому числі для національних економік. "Для України, за оцінками фахівців, вищевказані витрати становлять 30-40% вартості препаратів", - повідомляє МОЗ.

Також у повідомленні підкреслюється, що ліки МОЗ закуповує за тендерною процедурою, вибираючи того учасника, який пропонує препарат за найнижчою ціною.

Міністерство обіцяє вести переговори з виробниками ліків та їх представниками в Україні з метою знизити ціну шляхом додаткових закупівель. При цьому, йдеться в повідомленні, ціна для держави все одно не буде "нульовою".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram