ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ заборонило рекламувати ліки для дітей і вагітних

У відомстві підписали спеціальний наказ.

МОЗ заборонило рекламувати ліки для дітей і вагітних

Міністерство охорони здоров'я встановило критерії для визначення лікарських засобів, рекламування яких заборонено.

Про це йдеться в наказі МОЗ № 422, зареєстрованому в Міністерстві юстиції 16 липня.

МОЗ визначив, що рекламувати не можна ліки, які використовують тільки для лікування дітей до 12 років, для вагітних і жінок, які годують грудьми, а також препарати, що містять наркотичні, психотропні речовини і прекурсори.

Крім того, заборонено рекламу препаратів для лікування туберкульозу, венеричних захворювань, ВІЛ / СНІДу, раку й інших пухлинних захворювань, діабету, хронічного безсоння, імпотенції та ожиріння (включаючи засоби для схуднення).

Також рекламі не підлягають ліки, застосування яких може призвести до звикання, і ліки, що відпускають винятково за рецептом.

МОЗ доручив державному підприємству "Державний експертний центр Міністерства охорони здоров'я України" керуватися цими критеріями під час проведення експертизи реєстраційних матеріалів ліків, що подають на державну реєстрацію.

Після зарахування лікарського засобу до заборонених зазначене ДП зобов'язане забезпечити внесення відповідної інформації до Державного реєстру лікарських засобів України.

Нагадаємо, в грудні 2011 року Верховна Рада заборонила рекламу лікарських засобів, застосування та продаж яких дозволено тільки за рецептом лікаря, і доручила Міністерству охорони здоров'я розробити критерії для внесення до переліку заборонених до рекламування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram