ГоловнаСуспільствоЖиття
Спецтема
Управление общим

Як позбутися ЖЕКів - документ

Яким чином ви обирали свій ЖЕК? У 99% випадків ви його не обирали. Він сам чомусь відправляє вам рахунки та «надає» послуги. Без договору, без альтернативи. Але юрист Тетяна Монтян впевнена, що альтернатива є. Ви можете відмовитися сплачувати рахунки та спробувати розв'язати проблему з ЖЕКом у суді.

Як позбутися ЖЕКів - документ

Як би не склалася ситуація, в одному ви можете бути твердо впевнені: така постановка питань, яка запропонована в проекті документу ("рибі"), викличе важкий ступор та куттєвий когнітивний дисонанс не лише у юристів вашого ЖЕКу, а й у багатьох суддів! Перевірено на практиці!

Що робити далі – ваша справа. Ви можете, наприклад, змусити ЖЕК підписати договір особисто з вами. Або утворити ОСББ та управляти своїм будинком самостійно; обрати собі новий ЖЕК чи укласти договір вже від імені ОСББ з ЖЕКом "старим".

До статті 96 Цивільного процесуального Кодексу України нещодавно було внесено «малесенькі» зміни - зокрема, прописано прямим текстом, що судовий наказ може бути видано, у разі якщо «... заявлено вимогу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг ... з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості».

Судовий наказ — це таке спрощене судове рішення про стягнення з боржника коштів або про витребування майна. Мета благая — якщо вимоги безспірні, то нащо ж гаяти час на всілякі формальності та заморочуватись з «повномасштабним» судовим процесом, завдяки якому боржник ще невизначену кількість часу компостуватиме мозок кредитору та судам своїми недолугими відмазками.

Тобто, хороша, якщо правильно її застосовувати, наприклад,до негідників, які не сплачують аліменти. Що ж стосується ЖКГ, то тут не все так просто. Як відомо, ослуги наші ЖЕКи зазвичай надають жахливі, грошей за своє неробство хочуть багато, а цифри в квитанціях малюють "зі стелі". Судовий наказ при таких вихідних умовах ставить споживачів житлово-комунальних послуг в завідомо програшне, нерівноправне становище в порівнянні з ЖЕКами.

Але навіть при таких "стартових умовах" боротись можна і потрібно. Ми навчимо вас, як це робити в поточних умовах максимально ефективно.

Законом передбачено, що після видачі судового наказу суд не пізніше наступного дня надсилає боржникові копію наказу та копії заяви стягувача + додані документи рекомендованим листом із повідомленням. Боржник має право протягом десяти днів з дня отримання копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування. Вимоги до такої заяви дивіться в ст. 105 ЦПК — якщо ви їх не дотримаєтесь, то суд залишить її без руху, а потім поверне.

Про те, як працюють канцелярії наших судів, в яких регулярно відсутні конверти, марки тощо, та наша пошта - можна розповідати годинами. Не кажучи вже про те, що зареєстровані наші люди в одному місці, а проживають — в іншому. І тим більше не кажучи вже про те, що отримати замість боржника пісьмєцо зможе хто завгодно — хіба наша пошта колись заморочувалася саме особистим врученням? І йди потім, доводь, що ти не крокодил, тобто нічого не отримував, і підпис в повідомленні — ніфіга не твій!

Будьте уважні!!! «У разі ненадходження від боржника заяви про скасування судового наказу протягом трьох днів після закінчення строку на її подання судовий наказ набирає законної сили і суд видає його стягувачеві для пред'явлення до виконання»!

Протистояти наказному провадженню стосовно себе, коханого — надзвичайно просто! Для цього треба всього лише... не мати ніякої реєстрації! Тому що тепер суд зобов'язаний, отримавши заяву про видачу судового наказу, самостійно «пробити» адресу реєстрації, і «... у разі, якщо отримана судом інформація не дає можливості встановити зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - боржника, суд відмовляє у прийнятті заяви про видачу судового наказу» (ч.6 ст. 100 ЦПК).

Але більшість жертв все одно отримають свої накази та збудяться непереборним бажанням наваяти заяви про їх скасування. Найкращий для боржника варіант — це, звісно ж, скасування судового наказу з роз'ясненням, що «...заявлені стягувачем вимоги можуть бути розглянуті у позовному провадженні з додержанням загальних правил щодо пред'явлення позову». Варіант трохи гірший — це зміна судового наказу, у випадку, коли стягувач запхав «в один флакон» і безспірні, і доволі спірні вимоги. Безспірні — залишаться, а спірні — вперед, хай ЖЕК їх доводить в позовному провадженні.

А далі все, як завжди - « Змінений судовий наказ чи судовий наказ, щодо якого суд прийняв ухвалу про залишення заяви про його скасування без задоволення, можуть бути оскаржені в апеляційному порядку...". Повноваження апеляційного суду теж стандартні - « За наслідками розгляду скарги на судовий наказ апеляційний суд має право: 1) постановити ухвалу про відхилення апеляційної скарги і залишення судового наказу без змін; 2) постановити ухвалу про скасування судового наказу та роз'яснити, що заявлені стягувачем вимоги можуть бути розглянуті в позовному провадженні з додержанням загальних правил щодо пред'явлення позову; 3) змінити судовий наказ».

Найбільша вада цієї системи полягає в тому, що ухвали апеляційного суду як про скасування судового наказу, так і про відхилення апеляційної скарги на судовий наказ і залишення судового наказу без змін - є остаточними і оскарженню не підлягають. Таким чином, якщо стосовно «комунальних» справ складеться сімбіоз-конвєйєр мід районними судами та апеляційними — бідолашним людям, яким і послуг не недають, і на гроші "розводять" - залишиться лише кусати лікті.

Пам'ятайте всі, хто має підстави очікувати судового наказу: цю "рибу" (див.нижче) - повідомлення, яку слід адаптувати під вашу ситуацію та занести/надіслати в любий ЖЕК (з відміткою про отримання на копії чи з повідомленням про вручення).

***ЖЕК № 000 (ВАРІАНТ: ТОВ “ХХХ”),

АДРЕСА,

тел.

співвласника багатоквартирного будинку

по вул. ХХХ в м. ХХХ

ПІБ (кв.ХХХ)

П О В І Д О М Л Е Н Н Я

(ДАТА) я, ХХХ, внаслідок юридичної необізнаності ( ВАРІАНТ: шантажу та погроз невидачею правовстановлюючих документів на проінвестовану мною в повному обсязі квартиру №ХХХ в багатоквартирному будинку № ХХХ по вул. ХХХ в м. ХХХ) змушений був підписати Договір з ЖЕК № 000 (ВАРІАНТ: з ТОВ “ХХХ”) “Про управління будинком, надання послуг з утримання будинку, споруд та прибудинкової території, надання комунальних послуг” (АБО ІНША НАЗВА ДОГОВОРУ).

На даний час правовстановлюючий документ (Свідоцтво про право власності №ХХХ від...) на належну мені квартиру вже отримано, а отже, будь-які мотиви для продовження перебування у договірних відносинах, що виникли внаслідок обману, шантажу та без будь-яких правових підстав — у мене відсутні, а тому я заявляю про розірвання даного договору та про відмову від сплати будь-яких коштів згідно даного договору.

(ВАРІАНТ: Я не збираюсь підписувати ніякого договору з вашою організацією з нижченаведених причин.)

Згідно ст.355 Цивільного Кодексу України, багатоквартирний будинок №ХХХ по вулиці ХХХ в місті ХХХ є спільною частковою власністю власників всіх приміщень у цьому будинку. Відповідно до ч. 2 ст. 382 Цивільного кодексу України, власникам квартир у багатоквартирному житловому будинку належать на праві спільної сумісної власності приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання, яке обслуговує більше однієї квартири, а також споруди, будівлі, які призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир, а також власників нежитлових приміщень, які розташовані у житловому будинку.

Згідно ст. 358 Цивільного Кодексу України, право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою. Тобто, виключно власники квартир мають право колективно визначати долю своєї співвласності, в тому числі — визначати виконавця послуг з управління будинком, надання послуг з утримання будинку, споруд та прибудинкової території, надання комунальних послуг, визначати порядок використання та розпорядження майном загального користування. Співвласники будинку ніколи не приймали колективного рішення про те, що всі ці функції має виконувати саме ЖЕК № 000 (ВАРІАНТ: ТОВ “ХХХ”), а тому мушу констатувати, що ЖЕК № 000 (ВАРІАНТ: ТОВ “ХХХ”) є рейдером, який самовільно привласнив собі без будь-яких правових підстав право розпоряджатись колективним майном співвласників багатоквартирному будинку №ХХХ по вулиці ХХХ в місті ХХХ та намагається нав'язати свої практично неіснуючі “комунальні” послуги по відверто завищеним цінам.

Згідно ст. 360 Цивільного Кодексу України, співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов'язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов'язаннями, пов'язаними зі спільним майном.

Згідно ст. 10 Закону України “Про приватизацію державного житлового фонду”, утримання приватизованих квартир (будинків) здійснюється за рахунок коштів їх власників згідно з Правилами користування приміщеннями жилих будинків та прибудинкових територій, які затверджуються Кабінетом Міністрів України, незалежно від форм власності на них; власники квартир багатоквартирних будинків є співвласниками допоміжних приміщень будинку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою і зобов'язані брати участь у загальних витратах, пов'язаних з утриманням будинку і прибудинкової території відповідно до своєї частки у майні будинку.

Враховуючи вищевикладене, вважаю, що ЖЕК № 000 (ВАРІАНТ: ТОВ “ХХХ”) може спробувати довести мені, що дійсно понесло хоч якісь витрати по утримання належного мені на праві співвласності будинку №ХХХ по вулиці ХХХ в місті ХХХ та виставити відповідний рахунок на суму, розраховану шляхом співвідношення своїх реальних витрат на утримання будинку до частки належної мені як співвласнику будинку квартири - у вигляді арифметичного дробу.

Можливо, я навіть сплачу такий рахунок на добровільних засадах — незважаючи на фактичну відсутність договірних відносин ЖЕК № 000 (ВАРІАНТ: ТОВ “ХХХ”), оскільки я чесна людина, і чужого мені не треба, але і зайве якимось шахраям я платити не збираюсь.

(ВАРІАНТ: Враховуючи вищевикладене, прошу вважати вищезазначений договір між мною, ХХХ, та ЖЕК № 000 (ВАРІАНТ: ТОВ “ХХХ”) - недійсним, і рахунки мені більше не надсилати. Всі спірні питання я готовий вирішувати в суді.)

ДАТА ПІДПИС

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram