ГоловнаСуспільствоЖиття

8 «глупих» питань про свято тюльпанів

Напередодні міжнародного жіночого дня фотограф lb.ua Макс Левін розпитав дуже різних українських жінок, що значить для них свято 8 березня, який найдорожчий подарунок вони отримали і чи хотіли б вони народитися чоловіками.

8 «глупих» питань про свято тюльпанів

Инна и Александра Шевченко, движение Femen

«В Украине женщина только внешностью может заработать себе на хорошую жизнь. Умом хрен чего заработаешь»

Что это за праздник такой, 8 Марта, и для чего его придумали?

Это вряд ли праздник, это для нас обычный день, когда мы делаем то же, что делаем всегда, защищаем себя, воюем за женщин. Придуман праздник был для того, чтобы женщины вспомнили о своих правах,вспомнили о том, что они не коровы, не скот, а настоящие люди и вспомнили о своих правах, вышли и начали их защищать. А сейчас, конечно, праздник превратился в банальное дарение цветов, в какой-то праздник любви непонятный, праздник того, чтобы мужчины хорошо относились к женщинам и мылипосуду хотя бы раз в году. И самое главное, что женщины согласны с этим. Женщины не знают, что это – «день защиты прав женщин». Современная трактовка совсем не соответствует тому, для чего этотпраздник придумывался.

Все фото: Макс Левин

А почему мужчины в этот день дарят цветы, уступают место в транспорте, а в другие дни не уступают место и не дарят цветы?

Балбесы они. Потому, что существует неравенство полов. На самом деле, то, что они дарят цветы и уступают место, это вообще ни о чем абсолютно не говорит. Это какое-то идиотское позерство, этопросто день для того, чтобы отдать дань празднику, не более. Вряд ли они это делают, чтобы сделать приятное женщинам, это просто потому что праздник, так принято, для галочки. В эти действия невкладывается никакое понимание, что такое женщина, кто она, и что это такой же человек, как ты. Это позерство.

А какой самый дорогой подарок Вам дарили?

С этим сложно, не дарили, наверное, или может для мужчины это было что-то существенное и большое, но мы не заметили просто. Что-то вообще ничего не дарят, и это печально.

Если мужчина дарит женщине дорогой подарок, это значит, что он ее сильно любит?

Да нет, это, наверное, тоже позерство. Это просто неправильная постановка вопроса. Просто «8 Марта» - это недень любви, и не день, чтобы показывать свою любовь, и это не день подарков. Вот у всех принято, что нужно дарить подарки. Femen не ждет подарков в этот день. Это день, когда женщины должны выходитьна площади, кто с кастрюлями, кто с плакатами, и отстаивать свои права, или вспоминать о них хотя бы. Не выходят, потому что мужчинам комфортно подарить цветы и этим «отмазаться», женщины – неэмансипированы они, не обучены, пассивность такая в стране, никто не готов к этому просто. Все думают — должны дарить цветы, и принимают цветы. Но праздник-то называется по-другому, а не день дарения цветов.

А женщины умнее мужчин?

Мужики однозначно умнее. Раз они смогли превратить этот праздник в комфортную ситуацию для себя, обмануть женщину, и продолжать это делать сколько лет. И она продолжает обманываться, верить в эту белиберду, то конечно мужчины умнее. В этот день нам и комфортно и некомфортно одновременно. Потому что в нашей стране каждый день происходят такие события, что комфортно может себя чувствовать только полный дебил. Нормальный человек не может себя комфортно чувствовать в Украине.

А вы хотели бы родиться мужчиной?

Нет. Хм. А почему бы и нет. Мужчинам вообще проще по жизни. Особенно в этой стране, тут просто мир мужчин. Но нам и интересно, интересный соперник, есть с кем побороться.

Если женщина и мужчина произошли от обезьян, то почему женщины красивее?

То, что не от ребра Адамова женщины произошли так это точно, и не от другой кости. Там есть какое-то стихотворение: «не з ноги, бо це була би жінка нижче чоловіка, не з голови, бо вона була би вище, а саме з під серця, була взята ота кістка, ребро оце, і ото з неї зробили жінку». Обезьяны лучше, чем мужчины. Исторически так сложилось. Наверно мужчины вот умнее, а женщинам приходится быть красивее.

Например, в Украине женщина только внешностью может заработать себе на хорошую жизнь. Умом хрен чего заработаешь. Мы протестуем против того, чтобы женщина внешностью добивалась чего-то, против проституции как таковой. Мы хотим рычаги управления сексизмом передать в руки женщине. Чтобы не мужчины управляли женским сексизмом, через женский сексизм что-то продавали, а чтобы это все делали самостоятельно женщины. Мы вот показываем грудь, это тоже сексизм, но это делаем Мы. Не дяденька пришел и нам сказал: «девочки покажите сиськи», а мы самостоятельно приняли для себя решение управлять собственной сексуальностью. Чтобы это решала женщина, а не какие-то производители, торговые марки, рекламные агентства, индустрии, секс-индустрии.

Что вы пожелаете на 8 марта и женщинам и мужчинам?

Нужно передать власть в руки женщин, и тогда будет мир, а не война, спокойно и хорошо. Женщины, берите все в свои руки, и тогда все будет хорошо.

Ірена Карпа, письменниця, музикант

«В наших країнах жінки завжди мали право залізничні рейки тягати, тому цей «Жіночий день» перетворився на «свято тюльпанів у целофані»

Що за свято таке, 8 Березня і для чого його вигадали?

Придумали його 100 років тому дві тьоті в Америці, що відстоювали права жінок взагалі. Придумали щоб показати, що жінка не просто теж людина, а людина, яка...дієва, самостійна, може «е-ге-гей»: і в шахту залізти, і коня зупинити, і книжку написати. Тобто, що у жінки є ті самі права, які є у чоловіків. На той момент це була така гостра соціальна необхідність. В наших країнах жінки завжди мали право залізничні рейки тягати, тому цей «Жіночий день» перетворився на «свято тюльпанів у целофані», на те, що чоловік, наприклад, мусив забронювати місце в ресторані – це із серії «вот тобі, дєвочка, пірожок за то, шо ти дєвочка»...

Мій чоловік каже, що в Америці його вже ніхто не святкує зараз, хоча в там у них це свято було придумано… Я колись в молодості, коли хотіла налякати журналістів, казала, що це «свято власниць вагін». Це не зовсім той сенс, який колись вкладали у нього трудящі тьоті, які то придумали.

А чому чоловіки в цей день дарують квіти, поступаються місцем в транспорті, а в інші дні не поступаються місцем і не дарують квіти?

В них є стадний рефлекс. Мужчин так навчили в школі, що тільки один день на рік потрібно так робити. Відповідно дівчат навчили, що 23-го лютого, навіть якщо це якийсь там курдюк, який ніколи не піде в армію, то все одно його треба поздоровляти з Днем захисника вітчизни. Але це ще абсурдніше, бо свято чужої, окупантської, ворожої до України армії.

А який найбільший, найдорожчий подарунок Вам дарували?

Кабачкова ікра. Я сама замовила. Ящик маленьких баночок. Я сказала мужчині, що якщо це вже радянське свято, то даруй мені на 8 Березня ящик кабачкової ікри. Їла-їла, не з’їла, чесно. Це багато років тому вже було. Це найкращий залишок Радянського Союзу для мене.

Якщо чоловік дарує жінці дорогий подарунок, це значить, що він її сильно любить?

Значить, що жінка зуміла круто видурити цей подарунок.

Якщо така розумна, могла видурити, то жінки розумніші за чоловіків?

Часто хитріші. Я взагалі не знаю, як це можна мірятися...Я не знаю, як це можна узагальнювати, хто розумніший, жінки чи чоловіки, в епоху, коли цей гендер вже всі пережували і виплюнули, це смішно. Ясно, що є більш жіночі функції, більш чоловічі. У жінки традиційно краща інтуїція, краще передчуття розвинені, ніж у чоловіків, якась така життєва витривалість. Мені здається жінки витриваліші, не так швидко ламаються.

А ви хотіли би народитися чоловіком?

Може і хотіла би...але краще народитися собакою, яку люблять, ніж чоловіком, який нещасний...

Якщо жінка і чоловік пішли від мавп, то чому жінки красивіші?

Мавпи теж бувають одні красивіші за інших. Але я не дуже люблю цю теорію, мені більше подобаються усілякі красиві міфи, про якусь там богиню сонця чи місяця, яка дала початок всім людям. Приємніше ж думати, що Нас породила богиня прекрасна чи Бог Єгова створив світ, ніж ти від мавпи пішов. Хоча Дарвін був правий щодо природного відбору — тут ніхто не може відкинути це.

Що ви побажаєте на 8 Березня і жінкам і чоловікам?

Всім Вам побільше краси, діамантів, тортів – можна в лице, якщо комусь подобається. Вертольотів з голубими волшебніками. Вопшем, того, що для Вас є щастям. Якщо ікри Вам море треба, то море кабачкової ікри, або ванну шаманського чи джакузі. Хтось там приймав ванну шампанського, бо не було води в крані, в якомусь фільмі...

Олена Павлова, журналіст

«Я сподіваюся, коли в мене буде дитина, це свято вже не святкуватимуть»

А що це за свято таке, 8 Березня, і для чого його вигадали?

Я сподіваюся, коли в мене буде дитина, це свято вже не святкуватимуть. Якщо б дитині, то я би пояснила, що багато-багато років тому права жінок притискали. На той час це було актуально, щоб показати, що «женщина тоже человек»...Тоді були сильні феміністичні рухи, жінки боролися за свої права, які тоді більш притіснялися, ніж зараз, і це все було з маніфестами. Потім ідеологічний компонент цього свята відпав і воно перетворилося на «молчи, женщина, твой день 8 Марта»... Коли жінки могли, хотіли і вимагали від інших...все. Коли могли змусити свого чоловіка, який ніколи в житті не готував, щось приготувати чи прибрати.

Як мінімум, це державний вихідний, коли можна присвятити цей час собі. Я вважаю, що це свято було більше для жінок, коли жінки мали змогу гарно одягтися, могли законно сходити в перукарню і їм з цього приводу не вичитували про гроші...ну це на той час. Зараз це вже просто за інерцією...Я би була щаслива, якби його не було, і мені б не доводилося обдзвонювати родичів старших і лицемірно їх вітати. Це напряг для мене. Але, як я казала своєму редакторові: державний вихідний – це завжди свято.

А чому чоловіки в цей день дарують квіти, поступаються місцем в транспорті, а в інші дні не поступаються місцем і не дарують квіти?

Я радію, коли мені поступаються місцем у транспорті, коли я на підборах, тому що мені незручно стояти. Але в інших випадках не сідаю, коли пропонують, тому що я можу нормально стояти, мені навіть більше подобається подивитися у вікно. Потрібно поступатися бабусям, людям, яким важко. Якщо жінка на підборах, їй потрібно поступитися: ну вона гарно виглядає, можливо, комусь піднімає настрій підборами, їй фізично важко. Вагітним жінкам треба поступатися. Якщо в неї великий живіт і вона себе почуває некомфортно. Бабусям треба поступатися. Жінці можна поступитися, якщо ти хочеш зробити їй приємне, але в Європі за таке в морду можуть дати. У нас скоріше за все їй буде приємно.

А який найбільший, найдорожчий подарунок Вам дарували?

Останнім часом мені дарували гроші, я не пам’ятаю, як я їх витрачала. Мабуть, на себе, тому це можна вважати подарунком. Мабуть на фарби, бо я малюю. Тобто нічого особливого не запам’яталося... Я просто прошу, аби мене не вітали особливо.

Якщо чоловік дарує жінці дорогий подарунок, це значить, що він її сильно любить?

Або його сильно перед тим колупали. Якщо це дарують на 8 Березня, бо це привід, то це банально. Я думаю, це має бути якесь особисте свято, коли вперше побачилися...ну будь-яке особисте свято, яке собі вигадає пара. Дарувати квіти тільки на 8 Березня це взагалі попса, а ще й троянди – це взагалі. «Обязаловка». Те саме, що я вітаю свою тітку. Дорогоцінні подарунки я вважаю потрібно дарувати, якщо це не з примусу. Це дуже приємно. Або навіть якщо недорогоцінний, якщо подарунок підібраний саме для цієї жінки, і чоловік знає, що вона хотіла: наприклад, саме той колір машини.

Зачекай, того року подарунок пам’ятаю: в нас тут не особливо святкується, але чоловіки купили багато тюльпанів, поставили в акваріумі і сказали: «Дівчата (а в нас тут багато дівчат), беріть по 3». Я йшла остання, взяла 9 і почувалася тричі жінкою (сміється). А може найцінніший подарунок, це коли в 5 класі подарував мені пластикову вазочку з конваліями хлопчик, саме той, від якого я хотіла отримати подарунок.

А жінки розумніші за чоловіків?

Це індивідуально. Я вчора брала інтерв’ю у Віри Агеєвої. Вона дуже розумна жінка. Є розумні чоловіки. Це не залежить від статі. Жінки часто практичніші у побутових справах.

Я про сексизм. Чи Ви за якимись ознаками ідентифікуєте: це суто чоловічі ознаки, а це суто жіночі?

Ну жінки стервозніші. Якщо якісь незручні питання чи некомфортна ситуація, то жінки поводяться якось роздратованіше, стервозніше. Я звикла більше довіряти чоловікам, але не всім, це теж індивідуально. Я часом можу не любити жінок. Я сексистка явно, це такий індивідуальний фемінізм, коли хочу, я користуюся...Я вважаю, що це розумніший варіант, ніж маніфестовано розповідати, боротися за права.

А ви хотіли би народитися чоловіком?

Ну в дитинстві – так. Коли мені не дозволяли лазити по деревах чи не розуміли, чому я граю у футбол. Зараз ні. Але інколи я думаю, якою я би була, якби була чоловіком.

Якщо жінка і чоловік пішли від мавп, то чому жінки красивіші?

Я не вважаю, що жінки красивіші. Тобто я трохи малюю: чоловіча краса це окреме, не можна сказати, що жінки красивіші. Ну гламурніші, користуються косметикою, доглядають за собою.

Що ви побажаєте на 8 Березня і жінкам і чоловікам?

Чоловікам – даруйте квіти не тільки на 8 Березня. А жінкам – не робіть з цього культ.

Олексенко Светлана, директор рекламного агентства

«Сами женщины, в последнее время особенно, не хотят признавать этот праздник, потому, что хотят быть женщиной каждый день, а не только 8 Марта»

Что это за праздник такой, 8 Марта, и для чего его придумали?

Для меня это праздник бабушек и мам, под таким девизим я его встречаю. Я знаю, что это заслуга Клары Цеткин или Розы Люксембург, или что-то там из истории коммунистических великих лидеров. Это международный женский день. Он почему-то объявлен международным. Я, например, у своих европейских коллег его не встречала. Только в странах бывшего соцлагеря. Придумали наверное, для того чтобы как-то почтить женщин, которые работают. Это день с каким-то рабочим подтекстом. В другие дни они заняты, поздравлять их некогда. А вот 8 Марта мы будем их чествовать

А почему мужчины в этот день дарят цветы, уступают место в транспорте, а в другие дни не уступают место и не дарят цветы?

Нет, ну мужчины часто почитают женщин. Я не могу сказать, что только в этот день. Просто сами женщины, в последнее время особенно, не хотят признавать этот праздник, потому, что хотят быть женщиной каждый день, а не только 8 Марта. Я примерно так же к этому отношусь, но поздравить бабушку, маму – это обязательно. Подарить весенние мимозы – это как дань традиции, старт весне.

А какой самый дорогой подарок Вам дарили?

Это больше были какие-то творческие подарки: билеты на события, поездка была в Вену на выходные, простые подарки – знаки внимания, не какие-то драгоценности...

Если мужчина дарит женщине дорогой подарок, это значит, что он ее сильно любит?

Здесь есть для женщины два сигнала: либо он действительно очень хорошо относится и хочет показать свои хорошие намерения, либо просто это один из вариантов продемонстрировать свой статус, показать свой хвост.. Женщина может подумать, что она ему нравится, а на самом деле это «посмотри, какой я классный». Но в принципе это здорово, когда ты можешь позволить подарить дорогой подарок. Значить ты достаточно зарабатываешь, состоялся, достиг высоких планок. А вот где действительно не ошибёшься в подлинности чувств, так это когда женщина дарит дорогой подарок мужчине.

А женщины умнее мужчин?

Нет, конечно. Особенно в стратегических вопросах, мужчина мыслит более глобально, а женщина чаще действует более кропотливо, пробежками достигает цели. Мужчина может достичь цель проще, если напряжется.

А вы хотели бы родиться мужчиной?

Нет, Вы знаете, я даже тяжело переживаю какие-то свои мужские поступки, которые приходится делать в силу среды, в которой работаешь, в силу ситуаций, с которыми сталкиваешься. Приходится быть жесткой, ругаться, принимать какие-то совершенно неженские вещи, невозможно просто расслабиться. Но можно конечно воспользоваться женской хитростью для достижения какой-то бизнес-цели. Я, например, не могу такого себе позволить, я больше принимаю мужские роли, и от этого потом самой же некомфортно.

Вы разделяете значит поступки или роли на женские и мужские?

Ну приходится. Это даже не я, этобольше социум. Кстати, в корпоративнойсреде западных компаний, последнее время деление на гендерные отличия оченьпресекается. Может поэтому и праздник там подобный изжился давно. У нас же естьмнение что женщина должна быть более мягкая (слабая), домашняя, добрая. Мужчинаболее жесткий, смелый, решительный. Разделяю мнение, что «Мужчина – это война иполитика. Женщина - домашний очаг, уют». Но!

Конечно это приятно быть просто женщиной, но в некоторых случаях приходится переступать через себя. Но мне это не некомфортно, это когда палец порезал, и нужно перетерпеть боль. Действительно какие-то мужские поступки мне тяжело переживать. И вообще быть самостоятельной, когда не на кого положиться, когда сталкиваешься с несправедливостью, с какой-то разрушающей силой, да даже с банальным хамством. Хочется сразу ударить, но «ты же женщина»

Если женщина и мужчина произошли от обезьян, то почему женщины красивее?

Я думаю, что это горе для мужчины, когда он очень сильно красив. Потому, что мужчина в таком случае страдает нарциссизмом. Вообще, когда женщина видит очень красивого мужчину, как и мужчина, который видит очень красивую женщину, вначале пугается. Для меня больше ценна брутальности в мужчине. Лёгкая такая. Знаете, я работаю в таком бизнесе, где вообще слово «красиво» не применяется, это все субъективно и внешность обманчива чаще всего. Да и поддерживать яркую внешностью это дорого стоит.

Что вы пожелаете на 8 Марта и женщинам, и мужчинам?

Как я уже сказала, я называю этот день - праздником бабушек и мам. Становясьвзрослыми мы редко их видим. Это хороший повод приехать, навестить, уделить внимание. Такой же, как Рождество и Пасха. Это действительно начало весны, первые красивые весенние цветы, это настроение, атмосфера, это очень приятно. Для мужчин это повод сделать какой-то комплимент любой женщине – и это очень полезно, потому что женщина отвечает теплотой, улыбкой, положительной энергией. Это приятно уловить и пережить вместе.

Конечно, в этот день нужно поздравлять женщин и быть к ним внимательнее, и не забывать это делать как можно чаще в другие дни. Дети мам поздравляют, потому что им тоже нечасто предоставляется возможность продемонстрировать свое расположение, как правило, они безобразничают, расстраивают мам, а тут вот можно что-то сделать своими руками, показать, что действительно мама – это главный человек на очень долгий период жизни.

Ганна Руденко, доярка

«Ось для мене увага, коли він мені прийшов помогти, відра поносив, корови почистив»

А що це за свято таке, 8 Березня, і для чого його вигадали?

Не знаю хто його придумав, але для нас це велике свято, жіноче свято. Все чекаємо, щоб і кохання було, і ласка була, і робота. Хотя би в один день в рік. Бо на такій роботі нам всьо приходиться переживати. Важко, але чоловік мені ходить допомагає.

А чому чоловіки в цей день дарують квіти, поступаються місцем в транспорті, а в інші дні не поступаються місцем і не дарують квіти?

Для нашого населення, нашого сільського життя, я думаю це велика розкіш. У нас зарплати такі мізерні, що не хватає грошей, щоб кожний день так було. А увага всігда у чоловіка до жінки є, але квітки дарувати це таке. Ось для мене увага, коли він мені прийшов помогти, відра поносив, корови почистив... Це кажний день, кажний день. Він і рано зі мною на роботу іде, і вдень, і ввечері. Даже дома якщо якась суперечка між нами є, і то він іде зі мною.

А який найбільший, найдорожчий подарунок Вам дарували?

Боже святий запам'ятати… Ну пам'ятається кажні дні подарунки. Чоловік ходить допомагає, і діти, як подарунок. От до всього ще і діти сьогодні поїхали від нас, з внучкою приїхали поздоровили. Мені кажется, що діти – це найбільші наші подарунки.

Якщо чоловік дарує жінці дорогий подарунок, це значить, що він її сильно любить?

Ні. То вже навєрно від розкішу. Я не скажу правильно для чого він то дарує, але мені кажется, що дуже це, не знаю як сказати, дуже це вже велика розкіш. В нас цього немає, для сільської місцевості такого немає. В нас дуже просто. Хіба ми, прості люди, живем? Що мені та тисяча гривнів зарплати, за що мені прожити? І хочеться дітям допомогти. Он за прошлий місяць ну хай 1200 грн, більше в мене не буває. Це чистими виходить. Дуже ж багато у нас відвертають, і в пенсійний фонд, і біржа труда. Ті, що на біржі стоять, вони сидять дома, як то кажуть, задницю гріють. А ми? Робимо..

А жінки розумніші за чоловіків?

Всі ми в одному тоні. Буває і ми десь неправильно поступаєм, буває і чоловіки неправильно поступають. Буває може й так, канєшна, як жінка сидить дома, а чоловік працює, йому все йде, як то кажуть, як з води ллється – то да. А ми наприклад обоє працюємо на мізерну працю. Зарплата – в мене тисяча, в нього п'ятсот, а ціни-то ростуть..

А ви хотіли би народитися чоловіком?

Нє. Нє. Мені добре живеться жінкою. Я думаю, що жінкою лучше. Дітки, діти – це радість наша. І вже онуки. Я думаю не хотіла би чоловіком бути. Хоч буває й інший раз і чоловічу роботу заміщаєш, і всякого буває – як в селі. В городі звісно по-іншому, прийшла, ноги задерла та й відпочиваєш.

Якщо жінка і чоловік пішли від мавп, то чому жінки красивіші?

Ну чого вони красивіші, ну я не скажу що ми такі красиві. А хіба ми такі красиві? Хай ми були б і погані, аби тільки здоров'я мали. Мені кажеться, що для місцевості сільської воно однаково.

Що ви побажаєте на 8 Березня і жінкам і чоловікам?

Насамперед, здоров'я: його не купиш. Нащадків, багатства, щоб зарплату підняли, ну вообщем всього-всього самого наілучшого.

​Макс Левін​Макс Левін, фотокореспондент LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram