ГоловнаПраво

Ліквідували наркокартель, місячний дохід якого сягав 350 млн гривень (доповнено)

Сумарний дохід з 19 нарколабораторій становив понад 2 мільярди гривень за півроку. 

Ліквідували наркокартель, місячний дохід якого сягав 350 млн гривень (доповнено)
Ліквідували масштабний наркокартель
Фото: МВС

Поліція ліквідувала наркокартель, учасники якого виготовляли та продавали через канали в месенджері психотропи. Дохід зловмисників сягав більше 350 млн гривень на місяць.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко та пресслужба Нацполіції.

Загалом провели понад 230 обшуків у 20 регіонах країни. 

Як зазначили у Нацполіції, сумарний дохід з 19 нарколабораторій становив понад 2 мільярди гривень за півроку. 

Для знешкодження шести наркоугруповань було задіяно понад 1500 поліцейських, які у ході двоетапної спецоперації провели понад 230 обшуків у двадцяти областях України. Затримано 67 учасників злочинних організацій разом з організаторами і перекрито міжнародний канал постачання прекурсорів з-за кордону. 

Вилучені у ході обшуків речовини
Фото: МВС
Вилучені у ході обшуків речовини
Правоохоронці викрили масштабний наркокартель
Фото: МВС
Правоохоронці викрили масштабний наркокартель

Учасники однієї зі злочинних організацій налагодили контрабандний канал постачання прекурсорів з Польщі на спеціально облаштовані склади. Там їх фасували і постачали п’ятьом наркокартелям, які виготовляли Альфа-PVP та амфетамін в Київській, Одеській, Миколаївській, Кіровоградській, Житомирській, Дніпропетровській та Черкаській областях. Звідти його розповсюджували по всій країні за допомогою «мастеркладів» та приватних логістичних компаній через ботоферми й телеграм-канали.

Ботоферми використовувалась, як інструмент анонімного управління великою мережею акаунтів для збуту наркотиків та відмивання коштів через криптобіржі. Це дозволяло реєструвати численні облікові записи в месенджерах, платіжних системах та на криптобіржах, зберігаючи анонімність і заплутуючи сліди фінансових транзакцій.

Викрили масштабний наркокартель
Фото: Нацполіція
Викрили масштабний наркокартель

За результатами двох етапів поліцейських спецоперацій, що пройшли у червні та жовтні цього року на території 20 областей України, було вилучено понад 300 кг готового продукту та 1000 літрів рекреаційних сумішей Альфа-PVP, понад 15 тонн прекурсорів, понад 70 кг амфетаміну та 16 кг мефедрону вартістю в понад 400 мільйонів гривень за цінами «чорного» ринку. Крім того, вилучено лабораторне обладнання, зброю та набої до неї, а також 18 автомобілів для перевозки наркотичних речовин та сім мільйонів гривень у різній валюті.

Викрили масшабне виробництво наркотиків
Фото: Нацполіція
Викрили масшабне виробництво наркотиків

Слідчі зібрали достатньо доказів і оголосили про підозру 73 учасникам наркосиндикату:

  • за незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (ч. 3 ст. 307 Кримінального Кодексу України), 
  • організацію або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (ч. 2 ст. 317 Кримінального Кодексу України), вчинені злочинною організацією за попередньою змовою (ч. 4 ст. 28 Кримінального Кодексу України), 
  • за створення, керівництво та участь в злочинній організації (ч.1 та 2 ст. 255 Кримінального Кодексу України), 
  • незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання прекурсорів (ч.3 ст. 311 Кримінального Кодексу України) 
  • посів або вирощування снотворного маку чи конопель (ч. 2 ст. 310 Кримінального Кодексу України).

Наразі суд обирає затриманим запобіжні заходи. Інші учасники наркомережі встановлюються. Фігурантам загрожує до дванадцяти років позбавлення волі.

  • Минулого місяця викрили масштабний канал збуту важких наркотиків та зброї в Україні. Тоді провели понад 120 обшуків, і повідомили про підозру 116 особам. 
  • А перед цим українські та польські правоохоронці провели масштабну спецоперацію, в результаті якої ліквідували місця виробництва наркотичних засобів та психотропів.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram