ГоловнаПраво

Нацгвардійцю, що розстріляв людей у Дніпрі, оголосили підозру за трьома статтями

Йому просять обрати безальтернативне утримання під вартою. 

Нацгвардійцю, що розстріляв людей у Дніпрі, оголосили підозру за трьома статтями
Фото: ДБР

Солдату-строковику Національної гвардії України Артему Рябчуку, який вчинив стрілянину на "Южмаші", оголосили підозру за трьома статтями Кримінального кодексу – умисне вбиство (ст. 115), дизертирство (ст. 408) і викрадення та привласнення зброї і боєприпасів (ст. 410).

Про це повідомили на брифінгу в Державному бюро розслідувань.

Мотиви злочину поки невідомі – хлопець нині перебуває на допиті, для зʼясування цього з ним спілкуються правоохоронці. Слідчі перевіряють інформацію, поширену в соцмережах про те, що два місяці тому підозрюваний став свідком бійки солдатів і розповів про неї керівництву, після чого його стали цькувати. 

Правоохоронці також перевірять, чи був він у стані спʼяніння на момент злочину та чи є він осудним. Слідчі клопотатимуть про безальтернативне утримання під вартою. 

"Щодо мотивів, з яких причин він скоїв цей злочин, буде вияснятися", – зазначили на брифінгу.

У ДБР також зазначили, що в покинутій будівлі виявили речі, покинуті підозрюваним, серед них – близько 10 "магазинів" від автомату, які він забрав. 

Правоохоронці також повідомили деталі про пʼятьох поранених – стан чотирьох вдалось стабілізувати, одна жінка досі перебуває в тяжкому стані. 

Нагадаємо, за даними Міністерства внутрішніх справ, о 3:40 на території Південного машинобудівного заводу "Южмаш" 20-річний Артем Рябчук під час видачі зброї раптово відкрив вогонь по колегах. Він розстріляв караул військових Національної гвардії, після чого втік зі зброєю.

Для затримки зловмисника ввели оперативний план "Сирена". Мотиви хлопця поки не повідомляються. 

Хлопця затримали біля Підгроднього, що під Дніпром, після того, як він сам попросив перехожу подзвонити в поліцію і повідомити його місце розташування. Правоохоронці говорили, що про опізнання хлопця їм повідомляли й інші свідки. 

Серед загиблих – четверо військових і одна цивільна людина. Поранено ще пʼятьох людей. Міністр внутрішніх справ ініціював створення спеціальної комісії, яка має зʼясувати причини трагедії та те, як хлопець пройшов психіатричну експертизу і отримав доступ до зброї. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram