ГоловнаПраво

"Справу Стерненка" передали в Одеський апеляційний суд (оновлено)

Рішення про відкриття апеляційного провадження судді повинні ухвалити до 31 березня.

"Справу Стерненка" передали в Одеський апеляційний суд (оновлено)
Фото: Depositphotos/JanPietruszka

Кримінальну справу за обвинуваченням активістів Сергія Стерненка та Руслана Демчука у викраденні Сергія Щербіча, яку вже було розглянуто в суді першої інстанції, передали на розгляд до Одеського апеляційного суду.

Про це інформує пресслужба суду.

"До Одеського апеляційного суду надійшла кримінальна справа за обвинуваченням Сергія Стерненка у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст.263, ч.2 ст.146, ч.2 ст.187 Кримінального кодексу України, та Руслана Демчука – у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.146, ч.2 ст.187 Кримінального кодексу України, з апеляційними скаргами обвинуваченого Сергія Стерненка, його захисника Андрія Писаренка, та з апеляційною скаргою заступника керівника Одеської обласної прокуратури на вирок Приморського районного суду м. Одеси від 23 лютого 2021 року стосовно Сергія Стерненка та Руслана Демчука", - сказано в повідомленні.

Уже визначено склад колегії суддів Одеського апеляційного суду: головуючий суддя Альбіна Кадегроб, судді: Руслан Котелевський та Вадим Прібилов.

"Питання щодо відкриття провадження за вказаними апеляційними скаргами буде вирішено відповідно до положень статей 398, 399 Кримінального процесуального кодексу України", - інформують у суді.

Оновлення. Відразу після призначення колегії адвокати "Міллер, юридична компанія" подали клопотання про скасування запобіжного заходу Стерненку та Демчуку.

"Апеляційна скарга від адвокатів надійшла до суду 29 березня та у цей же день розподілена на вказаних суддів. Тепер у головуючої є три дні для того, аби перевірити її на відповідність вимогам кримінального процесуального кодексу (ст. 398 КПК). Після цього судді мають ухвалити рішення про відкриття апеляційного провадження. За законом, зробити це повинні до завтра - 31 березня 2021 року", - зазначають у компанії.

Крім того, 30 квітня адвокати подали клопотання про скасування запобіжних заходів обом засудженим. Відповідно до законодавства клопотання розглянуть впродовж 10 днів з моменту відкриття апеляційного провадження.

За даними проєкту Prosud, двоє з призначених суддів - Кадегроб та Котелевський - мають негативний висновок від Громадської ради доброчесності, а щодо судді Прибілова ВККС відклала проведення кваліфікаційного оцінювання, а тому він досі не підтвердив здатність здійснювати правосуддя.

Альбіна Кадегроб, зокрема, у складі колегії суддів повернула на посаду підозрюваного в отриманні хабаря податківця Олексія Судака.

У 2008 році суддю Руслана Котелевського звинувачували в отримані хабаря в 3 тис дол. США. Котелевського було відсторонено від здійснення судочинства та накладено арешт на все його майно. Також він та Вадим Прібилов були у складі колегії, яка повернула на посаду підозрюваного в отриманні хабаря податківця.

Нагадаємо, 23 лютого одеський суд визнав Сергія Стерненка та Руслана Демчука винними у розбійному нападі на депутата Комінтернівської райради Одеси і колишнього керівника райорганізації партії "Родіна" Сергія Щербіча, що нібито стався у 2015 році.

Їм призначили покарання у вигляді позбавлення волі на 7 років і 3 місяці. До набрання вироку законної сили вони повинні знаходитися під вартою.

Тюремний строк Стерненку дали за ч. 2 ст. 187 (розбійний напад) і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу. Його також визнали винним за ч. 2 ст. 146 (викрадення людини), але звільнили від покарання у зв’язку із закінченням строку притягнення до кримінальної відповідальності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram