ГоловнаПраво

Апеляція ВАКС скасувала закриття справи Бахматюка

Розгляд апеляції тривав три дні.

Апеляція ВАКС скасувала закриття справи Бахматюка
Фото: Макс Левин

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала рішення Печерського районного суду Києва, яким зобов'язали закрити справу VAB Банку бізнесмена Олега Бахматюка.

Про це інформує Центр протидії корупції.

Повідомляється, що розгляд апеляції тривав три дні. За цей час прозвучало десяток клопотань від семи адвокатів.

"У своїх виступах адвокати погрожували суддям ЄСПЛ, дорікали ВАКСу, що той ще й року не працює, емоційно реагували на рішення суддів щодо клопотань. Зрештою адвокатам не вдалося затягнути розгляд. Адвокати не змогли відповісти на запитання суддів, чому пішли в Печерський суд зі скаргами, а не в Антикорупційний", - повідомляє ЦПК.

Олег Бахматюк вважає, що рішення ВАКС щодо нього було написане ще до початку судового засідання.

У заяві, оприлюдненій на сайті групи компаній “Укрлендфармінг", Бахматюк підкреслив, що рішення, яке скасовує рішення Печерського районного суду про закриття справи, було ухвалене з грубими порушеннями.

"Щоправда, ухвала Апеляційної палати ВАКС не зобов'язує Генерального прокурора відновлювати дію скасованої постанови колишнього першого заступника Генерального прокурора Віталія Каська, адже кримінальне провадження вже закрите", - зауважив Олег Бахматюк. 

Він підкреслив, що про небезпеку "такого цинічного нехтування законом і правами людини" попереджали провідні юристи України, асоціація адвокатів, Харківська правозахисна група. Свій однозначний висновок дав і Інститут держави і права ім.Корецького НАН України. Однак сталося те, що сталося - ВАКС ухвалою цього рішення вийшов за межі правового поля. 

"Є очевидним, що це рішення ухвалене під впливом і в інтересах Артема Ситника, який діє з особистої помсти і нищить мою компанію. Компанію, що сплачує мільярдні податки і дає роботу 27 000 українців. Тепер слово за Генеральною прокуратурою: чи піде Генеральний прокурор на поводу у цих людей і їх особистих інтересів, чи забезпечить неупередженість процесу, чи буде гарантом права і дотримання законності в Україні", - вважає акціонер Групи компаній “Укрлендфармінг” Олег Бахматюк. 

"Ми практично впевнені в тому, що Європейський суд з прав людини визнає рішення Апеляційної палати ВАКС грубим порушенням прав людини в Україні. Ми сподіваємось, що гідну оцінку такому свавіллю дасть і Вища рада правосуддя", - додав він.

Печерський районний суд міста Києва за результатом розгляду скарги адвокатів Бахматюка зобов'язав Офіс генпрокурора скасувати рішення колишнього першого заступника генпрокурора Віталія Каська, яким той поновив справу VAB Банку. Наприкінці червня генпрокурор Ірина Венедіктова повідомила, що Офіс генпрокурора фактично закрив справу Бахматюка.

Пізніше у САП заявили, що Печерський райсуд Києва вийшов за межі повноважень і що вони оскаржують це рішення в апеляційній палаті ВАКС.

У жовтні 2014 року VAB Банк, у якого виникли проблеми з ліквідністю, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. За версією слідства, VAB Банк не подав всі необхідні для цього документи (наприклад, програму фінансового оздоровлення банк), але правління Нацбанку видало йому 1,2 млрд гривень.

Вартість нерухомості, переданої в заставу, була завищена майже в 25 разів. Експертиза, проведена під час досудового розслідування, встановила, що реальна вартість закладеної нерухомості становить 72,62 млн гривень, а не 1,8 млрд гривень, як заявив VAB.

Через 40 днів після видачі стабкредиту VAB Банк збанкрутував. Гроші Нацбанку не повернули.

20 березня 2015 року НБУ вирішив відкликати банківську ліцензію та ліквідувати ВіЕйБі Банк (VAB банк, Київ). На початок жовтня 2014 року VAB Банк за розміром активів займав 16-те місце (24 млрд грн) серед 166 банків, що діяли в країні. Бахматюк неодноразово звертався до Фонду гарантування вкладів фізосіб і НБУ з пропозицією реструктуризувати борги, але Нацбанк відхилив його пропозиції і вимагає негайно стягнути заборгованість за кредитами рефінансування.

Детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури 11 листопада 2019 року за підозрою в заволодінні коштами стабкредиту VAB банку затримали 7 осіб, серед яких колишні й чинні співробітники Національного банку України, VAB банку та пов'язаних з ексвласником банку компаній, проте потім відпустили їх під заставу.

У кінці листопада Міністерство внутрішніх справ України за заявою НАБУ оголосило в розшук Бахматюка і його сестру, гендиректора "Авангарду" Наталію Василюк, які на момент слідчих дій були за кордоном.

У листопаді 2019 року НАБУ повідомило про підозру 10 особам в заволодінні стабкредитом. Серед підозрюваних - колишній власник банку Олег Бахматюк, колишній глава правління VAB Денис Мальцев, ексглава наглядової ради VAB Наталія Василюк, колишній заступник голови НБУ Олександр Писарук та інші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram