ГоловнаПраво

СБУ заявила про завершення досудового розслідування справи Гандзюк за підозрами Мангера і Левіна

Мангера визнали підозрюваним замовником нападу.

Катерина Гандзюк
Фото: СБУ
Катерина Гандзюк

СБУ заявила про завершення досудового розслідування у справі Катерини Гандзюк за підозрами голови Херсонської ОДА Владислава Мангера і помічника-консультанта депутата ОДА Олексія Левіна в організації нападу на активістку. Про це повідомили на сторінці СБУ в Facebook.

"Усі матеріали готові, співробітники СБУ професійно виконали свою роботу і зібрали доказову базу, яка дасть можливість чітко довести позицію обвинувачення в суді. Сподіваюся, що цю справу розглянуть першочергово. Виконавці та замовники вбивства Катерини Гандзюк отримають заслужене покарання", - заявив голова СБУ Іван Баканов.

За версією слідства, Мангера підозрюють у тому, що він за попередньою змовою з Левіним організував нанесення тяжких тілесних ушкоджень Гандзюк, які призвели до її смерті. Мангера і Левіна підозрюють у злочинах за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу.

На брифінгу Офісу генпрокурора повідомили, що Мангеру та Левіну повідомили про завершення досудового розслідування.

"Щодо підозрюваних діють обрані судом запобіжні заходи - застава стосовно Мангера й арешт стосовно екстрадованого Левіна", - повідомили на брифінгу.

Відзначають, що Мангер зазнавав критики з боку активістки Гандзюк і, на переконання слідства, саме він замовив напад на неї.

"Левін мав шукати виконавців ... і запропонував Сергію Торбіну за гроші організувати і здійснити напад на Гандзюк з метою залякування. За злочин - облити дівчину кислотою - пообіцяли винагороду від 2500 до 3000 тисяч доларів. Сергій Торбін, учасник Української добровольчої армії, погодився, отримав 500 доларів завдатку і залучив ще 4 учасників Української добровольчої армії", - повідомили на брифінгу.

Гандзюк неодноразово надавала волонтерську допомогу членам УДА, тому Торбін, щоб мотивувати до нападу, навмисне ввів в оману членів УДА про її нібито проросійську позицію.

Нападник на Гандзюк, Микола Грабчук, вилив кислоту на активістку, при цьому обпікся сам, після чого утік з місця злочину і відправився в Олешки.

В'ячеслав Вишневський, який навів на жертву, отримав повідомлення від нападника, що він прибув в Олешки, і сам відправився туди.

Віктор Горбунов купував кислоту, мобільні телефони для конспірації. Левін заплатив решту грошей за напад.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram