ГоловнаПолітика

Раді пропонують відкликати депутатів - утікачів Дмитрука та Одарченка зі складу Комітетів

Депутати зареєстрували відповідний проєкт постанови.

Раді пропонують відкликати депутатів - утікачів Дмитрука та Одарченка зі складу Комітетів
Нардепи Дмитрук і Шевченко (ілюстративне фото)
Фото: тг-канал Ярослава Железняка

У Верховній Раді сьогодні зареєстрували проєкт Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання". 

Про це повідомляється на сайті парламенту.

У пояснювальній записці наголошується, що мета Постанови - забезпечити ефективну роботу Комітетів Верховної Ради, яка спрямована на виконання їх функцій і повноважень під час дії воєнного стану

"Проєктом постанови пропонується: відкликати Одарченка Андрія Миколайовича – народного депутатаУкраїни, з посади члена Комітету з питань антикорупційної політики, обраного за квотою фракції політичної партії "Слуга народу"; відкликати Дмитрука Артема Геннадійовича – народного депутата України, депутатська група "Відновлення України", з посади члена Комітету з питань правоохоронної діяльності, обраного за квотою фракції політичної партії "Слуга народу"", - йдеться в документі.

Згідно з карткою проєкту постанови на сайті парламенту, він наразі розглядається профільним комітетом - з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради.

Що відомо про справу Одарченка

  • 23 вересня Вищий антикорупційний суд заочно заарештував народного депутата від "Слуги народу" Андрія Одарченка. Під час суду також стало відомо, що той утік до Румунії і попросив там притулок.
  • Торік Одарченко отримав підозру за підкуп топпосадовця Державного агентства відновлення (ч.4 статті 369). Він пропонував хабар за те, щоб з фонду ліквідації наслідків збройної агресії дали гроші на ремонт будівель університету, де він є ректором. Підозрюваний встиг перевести частину хабара в криптовалюті.
  • Ще одним фігурантом цієї справи є народний депутат Лабазюк ("За майбутнє").
  • У листопаді ВАКС призначив Одарченку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою 15 млн грн застави. Нардеп цю суму вніс. Суд зобов'язав його носити електронний браслет, але, попри це, органи внутрішніх справ браслета на нього не надягали.
  • 18 вересня стало відомо, що Одарченко втік за кордон. Наступного дня ВАКС оголосив його в міжнародний розшук. 

Чому Дмитрук втік з України

  • Нардеп фігурує у справах, які відкрили після бійки в Одеській міськраді у січні 2022 року, а також побиття військового у Києві торік у жовтні.
  • Віе незаконно покинув територію України у суботу 24 серпня. 29 серпня Дмитрука оголосили в міжнародний розшук. Також працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру трьом особам, які незаконно переправили його через державний кордон до Молдови, так званого Придністров’я.
  • У вересні Офіс генпрокурора звернувся до низки відповідних країн із запитом про затримання і тимчасовий арешт народного депутата, підозрюваного у нападах на військового та правоохоронця.
  • Наразі відомо, що Дмитрук знаходиться в Лондоні.
  • 26 вересня Офіс генпрокурора повідомив, що готує матеріали для екстрадиції Дмитрука.
  • Сьогодні, 7 жовтня, стало відомо, що Дмитрук голосував онлайн на засіданні комітету Ради з правоохоронної діяльності, членом якого він досі є.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram